Световният океан ще се повиши между 28 до 131 см

Причината – повишаване на температурите и топене на ледниците
23 фев 2016 18:26, Красимир Ангелов
14
Световният океан ще се повиши между 28 до 131 см
Снимка: Reuters

Експерти прогнозират, че до края на настоящия век нивото на Световния океан ще се повиши с между 28 до 131 сантиметра в зависимост от улавящите топлина газове, които се отделят от индустриална дейност и транспорт.

Глобалното затопляне е причина за по-бързото покачване на морското равнище през последния век, отколкото през изминалите три хилядолетия, съобщава Франс прес, позовавайки се на резултатите от редица проучвания.

Изследователите са се "върнали" с близо 3000 години назад във времето. Екип от учени е предприел щателно "геоложко детективско разследване" на десетки места по света, за да картографира покачването и спадането на морското равнище.

Проучването показва, че до 80-те години на 19-и век и началото на индустриалната епоха, най-бързото покачване на морското равнище е било с около 3 до 4 сантиметра на век с минимално отклонение. За период от 2000 години  покачването или спадането на глобалното равнище е от 7,5 сантиметра.

През 20-и век обаче морското равнище се е покачило с 14 сантиметра в резултат на топенето на ледници. През последните над 20 години учените наблюдават ускоряване и от 1993 г. отчитат степен на покачване с 30 сантиметра на век.

"Няма съмнение, че през 20-и век морското равнище се е покачило най-бързо. Причината е, че температурите са се повишили заради употребата на изкопаеми горива", казва ръководителят на изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже тези учени не си казват имената, та да попитам. Те не са ли същите дето преди 25 г. ни убеждаваха, че оловото в бензина е напълно безопасно за хората? Разбира ст тогава им плащах други.
12
0
 
3
 
! Отговори
онз преди 8 години
един шамар с крак между гръбначния кош, наброска. океанът ще се повиши В ИНТЕРВАЛА ОТ - ДО, ИЛИ ОТ 28 ДО 131. а междувременно си набий междуто в междоушието.
11
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 8 години
Така е като крият чистата енергия която може да облекчи бедните а и няма да отделя вредни газове
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. Всичко е пропаганда за да се вземат такси за парникови газове. Динозаврите сигурно са изчезнали заради парното на първобитните.
9
2
 
8
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Не ме брига. Да му мислят мутрите които унищожиха природата и изсипаха тонове бетон до морето.
8
4
 
11
 
! Отговори
Инди преди 8 години
Петър Дънов:Гърция ще потъне.
7
1
 
14
 
! Отговори
само толкова ли! преди 8 години
А аз се надявах до 2020г. да се вдигне до 270 метра та да не ходя аз до морето, а то да дойде при мене. Тюх, да му се не види, пак грешни метки съм направил.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На сушата ще почнат земетресения и свлачища, София ще бъде заблатена, а хотелите в Бургас и Варна погълнати от морето.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България ще има още по-тежки наводнения защото БДЖ беше ликвиидиран, много коли бяха внесени, цените на тока скочиха и горите бяха изсечени.
4
3
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
То и до 2050г. нефта трябваше да свърши , пък се указа чи има нефт за поне още 300години. Сега се чудят къде да го денат.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едно време преди да се натрупа лед по полярните шапки тая вода де е била-пак в океанитет.е. сега е спаднало нивото и след като разстопят полярните шапки нивото ще си дойде на мястотопп:това че някой си построил хотела на плажа си е негов проблем
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промяна на нивото от 3-4 см. на 100г???Това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ а тия "учени" са *** от класа! Много повече е почването. И не нужно да се правят каквито и да било геоложки изследвания за да се установи. Просто погледнете всички руини на древни градове който са потопени под Морското равнище (и в Черно море има) повечето са само на няколко хил. г. а са на дълбочина над 10-15 метра. Самия Факт че Англия е била свързана със Франция и хората са преминавали по суша какво ви говори.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60% от парниковите газове се дължат на транспорта. Достатъчно е транспорта да премине от въглеводороди на електричество а производството на ел. енергия да бъде изключително от ВЕИ и въпроса с парниковия ефект се решава. Това ще е болезнено на петролните държави и компании, но пък ще спаси света от неминуеми катаклизми.