"Хъбъл" засне син мехур около рядка звезда на Волф-Райе

Мехурът се разширява със скорост близо 220 000 км/ч
1 мар 2016 15:44, Елка Василева
10
"Хъбъл" засне син мехур около рядка звезда на Волф-Райе
Снимка: архив, Reuters

На нова снимка, направена от телескопа "Хъбъл", се вижда рядка звезда на Волф-Райе, съобщи ЮПИ.

Звездата WR 31a е част от съзвездието Карина и се намира на разстояние около 30 000 светлинни години от Земята. WR 31a е обградена от син мехур - междузвезден облак, съставен от газ и прах.

Облакът съдържа най-вече водород и хелий, които са били изхвърлени от звездата на Волф-Райе. Звездни ветрове, които взаимодействат с изхвърления газ, формират облаци със сферична или пръстеновидна форма.

Астрономи са на мнение, че мехурът се е формирал преди около 20 000 години и се разширява със скорост близо 220 000 км/ч.

На снимката се вижда също звезда компаньон на WR 31a. Тя все още няма название и не е класифицирана.

Звездите на Волф-Райе бързо увеличават размерите си след раждането си. В ранните етапи от живота си те са сред най-големите и най-ярките звезди в небето. В редица случаи масата им надвишава 20 пъти тази на Слънцето. Звездите на Волф-Райе обаче бързо намаляват размерите си, изхвърляйки половината от масата си през първите 100 000 години от живота си.

Само няколкостотин хиляди години след раждането си звездите на Волф-Райе експлодират.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: звездателескоп Хъбъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До 2:Левскар влиза във видеотеката и пита:- Къде е касетата "Левски шампион"?-Ей там, на рафта с научната фантастика.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗВИТИТЕ ИЗВЪН ЗЕМНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ НЕ ЖИВЕЯТ В НАШАТА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА! В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ НИЕ СМЕ В КАМЕННАТА ЕРА. САМО СИ МИСЛИМЕ ЧЕ СМЕ МНОГО РАЗВИТИ. ЗАЩОТО НЯМАМЕ БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ. А КОГАТО ДОСТИГНЕМЕ ТАКОВА РАЗВИТИЕ ЧЕ ДА МОЖЕ ДА УСТАНОВИМЕ КОНТАКТ С ПО РАЗВИТИ ЦИВИЛИЗАЦИИ ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМЕ ЧЕ СМЕ КРЪГЛА НУЛА. ГОСПОД НАРОЧНО НИ Е ОСТАВИЛ САМОТНИЦИ ЗАЩОТО СМЕ ТЪПО ПЛЕМЕ КОЕТО СЕ САМОУНИЩОЖАВА. ЕКСПЕРИМЕНТА НА БОГ СЕ ОКАЗА НЕ СПОЛУЧЛИВ. СЛЕДВА РЕСТАРТ НО ПО ВЕРОЯТНО Е ПРЕИНСТАЛ НА СИСТЕМАТА
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съм ли съм или пък хич не съм?От питане съм станал бръм...
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво представлява живота е труден въпрос, къде е границата между живото и неживото, също? Ние все още не знаем отговора. Изградили сме си собствена представа, съобразно нашата еволюция като вид, но си даваме ясна сметка, че тя е непълна. Какъв живот сме ние Ние сме информация. Ние сме информация, която живее в космоса, можем да приемем всяка форма която се налага от обстоятелствата. И всяка форма, която приемаме има за цел първо да запазаи информацията, а после да я обогатява. Ние знаем какво сме, знаем и какво сме били. Не знаем дали това което сме в момента е способно на по-нататъшна евол
2
16
 
9
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ преди 8 години
ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ЕДИН СИН МЕХУР.САМО ЛЕВСКИ!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме едно цяло, общо съзнание което живее в Космоса, една съвършена космическа цивилизация. Досега не сме срещали по-развита или друга подобна на нашата цивилизация. Отдавана напуснахме планетата, на която нашата форма на живот направи първите си стъпки. Пътуваме и наблюдаваме. Помагаме и поправяме. За нас най-ценното нещо съществуващо във Вселената е живота. Пазим го, изучаваме го и му се възхищаваме.