Комета ще се доближи рекордно близко до Земята

На 22 март тя ще бъде само на 2,1 милиона мили
Обновена: 2 мар 2016 15:04 | 2 мар 2016 14:52, Елка Василева
3
Комета ще се доближи рекордно близко до Земята
Снимка: архив, Reuters

Кометата Р/2016 ВА14 PanSTARRS на 22 март ще премине край Земята на разстояние само 2,1 милиона мили или 9 пъти, колкото е разстоянието до Луната, съобщи в. "Дейли телеграф".

Толкова близо комета не е преминавала до планетата ни, откакто капитан Кук плава към Австралия. Тогава през юли 1770 г. кометата Лексел се доближава на 1,4 милиона мили (1 миля = на 1,6 км) и астрономът Шарл Месие отбелязва, че комата й (ядрото) изглежда четири пъти колкото пълната Луна. Капитан Кук я вижда в Южния Тихи океан и измерва опашката й на 42 градуса на 30 август.

PanSTARRS надали ще е толкова зрелищна. Тя ще е близо до Земята, но далече от Слънцето и затова ще изглежда много бледа. Досега не е виждана и затова астрономите предполагат, че може да е парче от кометата 252P/LINEAR 12.

Кометата 252P/LINEAR 12 ще премине на 3,2 милиона мили от Земята на 21 март, приблизително колкото Халеевата комета. Това разстояние е около 14 пъти колкото до Луната. Тя също ще е много бледа и за наблюдаването й ще е необходим бинокъл или дори телескоп.

Астрономите ще следят двете комети с телескопа "Хъбъл". Излъчваната от тях светлина е като пръстов отпечатък. Така специалистите ще определят дали те първоначално са били един обект.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кометаЗемяталуната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари