Откриха ново състояние на материята - квантово

То ще помогне за изчисления, невъзможни в момента
8 апр 2016 07:27,
23
Откриха ново състояние на материята - квантово
Снимка: Reuters

Международен изследователски екип е открил доказателства за мистериозно ново състояние на материята - предсказано за пръв път преди 40 години, пише Science Daily. Състоянието кара електроните, за които се смята, че са неделими частици, да се разпадат.

Изследователите, сред които и физици от Кеймбриджския университет, са засекли тези частици, наречни майорански фермиони, в двуизмерен материал със структура, подобна на тази на графена.

Експерименталните резултати са съвпаднали с един от основните теоретични модели на състоянието - модела на Китаев. Откритието е публикувано в журнала Nature Materials, пише "Фокус".

Смята се, че това мистериозно състояние на материята се ”крие“ в някои материали с магнитни качества. Наблюдението на една от най-интригуващата им характеристика - разделянето на електроните, в истински материал е научен пробив.

Получените при разпада майорански фермиони могат да се използват за градивни компоненти за квантови компютри, които биха били по-бързи от конвенционалните машини.

Те биха извършвали изчисления, които е невъзможно да се извършат в момента. “Това е ново квантово състояние на материята, което беше предсказано, но не беше наблюдавано досега,” казва д-р Джоанс Кноле от Кеймбриджския университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
9
 
! Отговори
Сложна работа ,бе... преди 8 години
Материала --не е за бетоджий , зидаро-мазачи , митничари, министри и дупетати......!ТУКА СИ ТРЕБВА АКЪЛИЙ--ХОРА....!!!!!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До Един българинНе вярваме. От друга страна никой компетентен по въпроса не твърди подобно нещо.
7
3
 
14
 
! Отговори
do 7 преди 8 години
Представено по този начин излиза че говориш за казан с ябълки. Само че не е толквоа просто! И ще ти дам и директен отговор на въпроса ти. НЕ ВЯРВАМ. АЗ ГО ЗНАМ! Знам го, защото е доказано. Науката не борави с вяра и притчи, а с ФАКТИ и математически доказателства.
6
8
 
6
 
! Отговори
Бозаджия преди 8 години
Това състояние се нарича "пълна боза"!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Получените при разпада майорански фермиони могат да се използват за градивни компоненти за квантови компютри, които биха били по-бързи от конвенционалните машини."Имам странното чувство, че въпросните компютри няма да са достъпни за простосмъртните. С тази технология ще могат да се разбиват всякакви пароли и да се решат всички математически загадки, а някои дори стигат и по-далеч в предположенията си- ще се предсказва бъдещето на базата на изчисления.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог може и да е творец на всичко, но Човекът е длъжен да разгадае и използва творенията Господни.
3
15
 
18
 
! Отговори
Алфа и Омега преди 8 години
За пореден път виждаме колко е ограничено познанието ни.Слава на Твореца,създал всичко!!!
2
10
 
30
 
! Отговори
Жо преди 8 години
УЧЕНИТЕ ще продължават да откриват неизвестни неща в заобикалящия ни съвършен микро и макро космос.Това ще затвърждава Истината, че този свят не се е появил ей така- от Нищо се е пръкнало Нещо и след това Нещото се е самоусъвършенствало като резултат на низ от безбройни случайности.Нали не вярвате, че ако един милиард години бъркате в един казан безброй атоми и молекули, в един момент, в резултат на случайно подреждане, в казана ще се самосъздаде компютър, който пък сам ще си направи програма?
1
9
 
24
 
! Отговори
Борис Бойков преди 8 години
Аз си разделих електроните в една Бахамска, една Кайманска и една Панамска офшорка. Много електрони имам.