Динозаврите с влошено здраве, преди падането на астероид

Животните са се борели за оцеляването си, сочи изследване
19 апр 2016 11:14, Петя Славова
15
Динозаврите с влошено здраве, преди падането на астероид
Снимка: архив, Reuters
Динозаврите се борели за оцеляването си десетки милиони години преди падането на астероид, на което се приписва изчезването им от лицето на планетата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
 
Учени от години дебатират за здравословното състояние на динозаврите към края на присъствието им на планетата. Някои са на мнение, че динозаврите са били във форма, докато други смятат, че здравословното им състояние било влошено.
 
За целите на изследването учените анализирали данни за динозавърски фосили в целия свят, пише БТА. Резултатите показват, че отделни видове динозаври са изчезнали с по-бързи темпове в сравнение с появата на нови видове техни събратя най-малко 40 милиона години преди опустошителния сблъсък с астероид на днешната територия на Мексико.
 
"Не очаквахме подобни резултати - заяви палеонтологът Манабу Сакамото от университета в Рединг, Англия. - Сблъсъкът с астероида остава основният заподозрян за изчезването на динозаврите, но е ясно, че погледнато от еволюционна гледна точка, те вече не са били в разцвета на силите си."
 
Най-бързо се влошило здравословното състояние на зауроподите - растителноядни динозаври с дълги вратове, смятани за най-едрите сухоземни животни, които някога са живели на планетата. Състоянието на тероподите - месоядни динозаври, към които принадлежи Тиранозавър рекс, също се влошило, но не с толкова бързи темпове.
 
Разделянето на континентите и голямата вулканична активност са сред факторите, които обясняват тези тенденции. Резултатите навеждат на мисълта, че десетки милиони години преди падането на астероида динозаврите започнали да губят превъзходството си като доминиращ вид на Земята, отбеляза Сакамото.
 
Когато астероидът се блъснал в Земята преди 66 милиона години, огромен облак прах блокирал слънчевите лъчи. Това довело до падане на температурите и причинило смъртта на растения. Без растителност, която е източник на храна и осигурява подслон, динозаврите умрели.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: астероиддинозаври
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
37
 
! Отговори
язТаков преди 8 години
А Лилето как оцеля, а? Който си го може - може!
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британски "учени" откриха... поредната измислица.
9
1
 
35
 
! Отговори
до Ben Gan преди 8 години
Разсмя ме, човече! Жив и здрав!
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вулкани, вулкани, метеорити, прах... замърсило се е и по мръснолюбиви са се народили като човеците. Сега е още по мръсно, радиоактивно и какво ли още не и човеците взехме да умираме, за да дойде часът на ***..после след някой друг милион ще има в "Нат Гео" учен от Академията на науките на *** да обсъжда как са изчезнали хората...
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли еврофонд за изследване на "Пагубното ниво на стреса в условията на Мезозоя". Как тогаващните "активни борци" са страдали от сърдечно-съдови проблеми, водещи и двигателни проблеми не само при двуногите. Природните Wi-Fi и честотната "замърсеност" също е интересна тема.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименсамо в птици.... гущерите, змийте и крокодилите са отделни видове.... крокодили са живели с динозаврите
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно се дължи на твърде дълго провежданата здравна рИформа, мисля азъ.
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си мисля,че са се самоизяли.Тия огромни животни са имали нужда от огромни количества храна на ден.Почти всички динозаври са били месоядни.Големите са изяждали малките докато не е останало храна.Позагледайте рибки в аквариум.Държат се по същият начин.Най-накрая остават няколко големи риби които са изяли всички останали който умират от глад.
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега тия учени да издадат хиляди трудове в чест на тоя спор, пък току-виж открили че има-няма 15 млн. години динозаврите са страдали от гастрит.
2
2
 
60
 
! Отговори
Ben Gan преди 8 години
Не виждате важното. Вегетарианците умират мноооого преди месоядните :)
1
2
 
42
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Това не е ново откритие, има филм който добре показва как преди падането на астероида, точно поради голямата вулканична активност и изпускане на големи количества метан много от динозаврите са измирали и без намесата на астероида.