Водата в атмосферите на екзопланети може да е скрита зад облаци

Облаци или мъгла изглежда има на почти всяка изследвана планета
10 юни 2016 17:30, Елка Василева
4
Водата в атмосферите на екзопланети може да е скрита зад облаци
Снимка: архив, Reuters

Учени откриха вода в атмосферите на някои горещи юпитери - екзопланети с размерите на Юпитер, които орбитират много близо до своите звезди, съобщи ЮПИ. В атмосферите на други екзопланети обаче изглежда няма водни пари. Каква е причината за това?

Ново изследване на учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА навежда на мисълта, че различията може да са повече. Възможно е при наблюденията на астрономите водата да е останала скрита зад слоеве облаци или гъста мъгла.

Учените стигнали до тези заключения, след като групирали заедно изследвани по-рано екзопланети, на някои от които има водни пари, а на други - не, и потърсили общото между тях. Оказало се, че онова, което свързва екзопланетите, е наличието на значителна облачна покривка.

"Облаци или мъгла изглежда има на почти всяка изследвана от нас планета - заяви ръководителката на екипа Айшвария Айър. - Човек трябва да е бдителен, когато взема предвид облаците или мъглата, защото в противен случай може да не прецени правилно количеството вода в атмосферата на екзопланета."

Било установено, че при почти всички от изследваните 19 екзопланети облаци покриват по-голямата част от повърхността им по време на първите наблюдения, извършени с космическия телескоп "Хъбъл".

"При някои от тези планети водата сякаш надига глава над облаци или мъгла - поясни Айър. - Възможно е зад облаците да има по-голямо количество вода."

Не е ясно какъв е съставът на тези слоеве облаци или мъгла, но наличието им несъмнено създава проблеми на астрономите, които се опитват да надзърнат в атмосферите на далечни планети.

За разлика от скалистите планети учените не търсят подходящи за живот условия, когато изследват горещи юпитери. Изследването на атмосферите им обаче може да хвърли светлина върху еволюцията им и да отговори на въпроса дали са се формирали във вътрешността на Слънчевата система или са мигрирали от покрайнините й.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: водаекзопланети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Цар Киро преди 7 години
Дей тая планета с пиячката бре ?