Тектонско напрежение се е натрупало в Хималаите

Трусът в Непал през 2015 г. е останал "недовършен", смятат учени
15 юни 2016 12:53, Елка Василева
5
Тектонско напрежение се е натрупало в Хималаите
Снимка: архив, Reuters

Опустошителното земетресение в Непал през 2015 г., при което загинаха над 8000 души, не доведе до нарушаване целостта на земната повърхност, съобщи ЮПИ. В дните след земетресението имаше малко данни за преместване на разлома.

Ново изследване разкрива, че земетресението в Горкха е останало "недовършено" и че голямо напрежение се е натрупало в разломната система.

Малко преди земетресението международен екип от учени използва джипиес устройства и радари, за да следи движения на земната повърхност след него. Оказа се, че тези движения са малко на брой. Учените измериха преместване на разлома с 6,8 сантиметра на север и с 2,5 сантиметра на юг.

"Налице бе липса на движение на земната повърхност - заяви геологът Дейвид Менсин от университета на Колорадо в Боулдър. - Това ще е от значение при бъдещи земетресения, които могат да бъдат захранени със складираното напрежение."

Менсин и колегите му смятат, че голямо напрежение е останало в разлома под Непал.

Хималаите са "предразположени" към силни земетресения. Тъй като индийската тектонска плоча бавно се подпъхва под евроазиатската, части от тях се захващат едни за други и се формират разломи. Изследване на предишни земетресения показа, че премествания на разлома през 1803 г., 1833 г., 1905 г. и 1947 г. също не са довели до нарушаване целостта и значимо движение на земната повърхност. Това навежда на мисълта, че продължава да има напрежение в разломната система в региона.

"Напрежение, което чака да бъде освободено при бъдещи трусове, може да е складирано в десетки "джобове" в Хималаите", поясни Роджър Билам от университета.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
8
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Въпреки "знанията", които има науката за дълбините на Земята /знанията са нулеви/, въпреки спътници, сензори и прочие - няма едно предсказано земетресение. Не могат /или не искат/ да помогнат, за избягване на жертви между хората.