Самотата – увреждаща като тютюнопушенето!

Социалната изолация активира стресов сигнал за борба
28 авг 2016 13:14,
15
Самотата – увреждаща като тютюнопушенето!
Снимка: архив, Reuters

Самотата уврежда здравето не по-малко от тютюнопушенето, защото увеличава задръстващи кръвоносните съдове протеини, които могат да причинят инфаркт и инсулт, съобщи в. "Сънди телеграф", цитиран от БТА.

Връзката между самотата и нивата на задръстващия съдовете протеин фибриноген е установена от учени от Харвардския университет.

Известно е, че социалната изолация активира стресов сигнал за борба или бягство. Той увеличава нивата на фибриногена в очакване на нараняване или загуба на кръв. Голямото му количество обаче е вредно за здравето, защото увеличава кръвното налягане и натрупва депозити по артериите.

Американските учени са сравнили нивата на този протеин с броя на приятелите и роднините на доброволци. Те са установили, че с намаляването на броя на близките се покачва нивото на фибриногена. Така хората със само петима приятели са с 20 процента по-високи нива на фибриноген от имащите 25. Ако човек има 10-12 или по-малко приятели, все едно е пушач.

Предишни изследвания показват, че самотата отслабва имунната система, увеличава кръвното налягане и може да доведе до преждевременна смърт. Макар и тя да се приема за проблем по-скоро на възрастните хора, неотдавнашно изследване във Великобритания установи, че младите на възраст от 18 до 34 години се чувстват самотни по-често, отколкото навършилите 55 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1 : Прав си ! Има една приказка "Който не може да живее сам - не може с никого ! "
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре сам отколкото зле придружен човек има нужда от самота почивка живееики в този натоварен живот му писва от натрапници и досадници и големи бебета знаещи и можещи компетентни за съжаление в изобилие такива какво да ги правиш гледаме им сеира от страни всеки ден защо ли няма комуникация среда те си знаят песента е аз зная моята мъча се цели 20 години да обесня се едно на радио приказвам такава управия една песен пее кучето си лае що да си тровя нервите аиде че каро ученик не съм писал така
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анека предположа наи дъртото вечно няма а заиците слушат а дано се затикне
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е *** на три магарета няма да се дам защо интересно ми е само чие магаре е наи гладно от тях за да го прави на заплата 1000 лева чудех се тия дни
4
0
 
23
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
Всеки човек е различен . Един предпочита уединението, друг купоните.Един е столетник в колибарско селце ,друг дава фира в групов секс....
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен пък хората ми създават стрес :D.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен не ми е самотно, нито депресиращо, когато съм сам. Дори в повечето случаи предпочитам да съм сам. Както каза номер 1 да не се чувствате комфортно със себе си означава, че имате проблеми.
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо се чувствате самотни в моментите, когато сте сами, защо не ви е комфортно да стоите насаме със себе си? Такива са игрите на егото. Бъдете най-добрият си приятел, приемете се и се обичайте безусловно, и всичко ще е ок.