Валерий – руснакът, готов да си присади тяло

Рискованата трансплантация е напът да промени медицината
13 сеп 2016 16:52,
34
Валерий – руснакът, готов да си присади тяло
Снимка: bgonair.bg

Една изключителна история е напът да промени не само медицината, но и цялото човечество. Единственият човек в света, който е готов да си присади тяло, разказа пред Bulgaria ON AIR за сложната трансплантация. Доброволецът е 31-годишен руски компютърен специалист, а операцията е планувана за 25 декември 2017 г.

Историята започва през 80-те години в град Владимир, Русия. Тогава едно момче се ражда с рядко генетично заболяване и получава тежка присъда - да живее в инвалидна количка и да умре млад.

31 години по-късно компютърният специалист Валерий Спиридонов става единственият човек в света, готов да смени тялото си. Тежката мускулна атрофия не го отделя от инвалидната количка, а лъч надежда вижда в революционната идея на италианския неврохирург Серджо Канаваро да присади глава към тяло.

"Не мога да се движа, не мога да вървя без помощта на инвалидната количка и затова прецених, че методите на д-р Канаваро и тази операция могат да ми дадат шанс да се движа самостоятелно", разказа Валерий.

Големи имена в науката са на мнение, че операцията е невъзможна, а Валерий е обречен на смърт. Д-р Канаваро обаче е убеден в методите си – нужен е донор в мозъчна смърт, а успехът на операцията се крие в едновременното отделяне на двете глави от тялото. Следва дълга операция и продължителна изкуствена кома.

Към момента Валерий се е подложил на редица изследвания и е подробно запознат с методите на операцията.

"Аз съм по-скоро опитимист. В крайна сметка все пак има подобни успешни експериметни с плъхове. Защо да не се случи и с хора?", пита Валерий.

По план операцията трябва да бъде 36 часа. Ще участват над 150 специалисти от различни области – хирурзи, анестезиолози, реаниматори... Стойността на операцията ще бъде от 7 до 15 милиона, в зависимост от това къде ще бъде направена.

"Близките ми разбират колко важно е всичко това за мен, това е единственият ми шанс за пълноценен живот. А и тази операция не е важна само за мен, тя е важна за цялото човечество", каза още Валерий.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и на повечето от нашите управляващи им е необходима такава операция, да им присадят нова глава
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ставаме безсмъртни ако се получи :)