Зрелищен край на мисията на сондата "Розета"

Апаратът ще се спусне в пещера на кометата Чурюмов-Герасименко
15 сеп 2016 15:30,
16
Зрелищен край на мисията на сондата "Розета"
Снимка: Архив, Reuters

След като две години изследва кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко от орбита, сондата "Розета" ще приключи мисията си, като падне в пещера на повърхността й на 30 септември, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА.

Още по темата

Пещерата е наречена Деир ел-Медина - на селото, където бяха открити парчета керамика, които дадоха богата информация за живота в Древен Египет. Тя е в район с дълбоки ями, като от някои понякога зрелищно изригват струи прах.

"Розета" видя от орбита издатини по стените на ямите, които приличат на споили се останки от материала, образувал кометата. Тези парчета вероятно са от най-ранните дни на Слънчевата система и могат да дадат важна информация за този период.

Свободното падане на "Розета" към ямата ще е от височина 20 км. През цялото време сондата ще прави снимки и ще събира данни за повърхността под нея.

След това ще сподели съдбата на спътника си - спускаемия апарат "Фила", който падна на кометата малко по-недодялано от очакваното през 2014 г.

Сондата "Розета" беше изстреляна през 2004 г. От август 2014 г. европейският космически апарат е в орбита около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Три месеца по-късно "Розета" спусна на повърхността й модула "Фила". "Фила" стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета. Той функционира само 60 часа, след което изгасна поради липса на достатъчно слънчева светлина, която да захранва батериите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УшанкаЯ си спомни кой и с чии совалки я построиха?
12
2
 
0
 
! Отговори
Ако това,, преди 7 години
Ако това ти е мисленето - какъв *** си , когато не мислиш ? Мислещ
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиши в Уикипедия "Венера(планета)". Отвори линка. Спусни се малко надолу и кликни върху точна 2.2.3 Първи кацания на повърхността на Венера. *** в сектора за руския апарат Венера 7. Обяснявам ти като на плиткоумен, защото си такъв. Амо имаше и цветн и картинки да ти сложа, че е по - лесно. Предполагам ако са само черно - бели няма да ги разбереш...
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10НИКОЙ не е кацал на Венера. Нито ничии спътник или управляем от хората апарат.
9
4
 
2
 
! Отговори
от 2 преди 7 години
Ех необраовани сте вие. Чак и минуси ми писали без да знаят историята на полета Хаха.Колкото до 5 - няма нищо общо с космонавтиката. Само политически въпроси знае. Да си бе поне направил труда да потърси някъде в нета дали съм прав преди да пише за комсомолци. Също толкова адекватни и тези 20 човека писали ми минуси. Необразовани казах.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Ушанките Чурюмов и Герасименко са открили кометата, кретунгел! Първи пуснаха спътник на Земята, първи - космонавт, първи облетяха Луната и направеха снимки на Dark Side of the Moon, първи кацнаха на Луната, първи изпратиха подвижната платформа "Луноход", първи донесоха материал от Луната, първи кацнаха на Венера, първи излязоха в открития Космос, направиха рекорди по продължителност на стоене на човек в Космоса, чудеса в космическата медицина, повозиха много желаещи - българи,поля
7
15
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 7 години
До Мислещ--4;Tи си мислещия със седалищната си част. Всички русофило--*** сте такива от ДЕВЕТИ насам."Умниците" де.
6
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разлика от ушанкитее, които не могат миличките да излезат от геостационарна орбита, хората творят чудеса.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли нах накрая да спрете да пишете глупости...Модула се нарича Филе, не Фила. Пишман драскачи.....
4
6
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Разбила ти се комсомолската тикваа.....
3
18
 
21
 
! Отговори
НАТО-веца Радев преди 7 години
а в това време от РОСКОСМОС си пият в лафката ....
2
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Фила" стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета."Това успешно ли му викате? Philae се разби на повърността на кометата и отлитна в неизвестна посока. Rosette го нямери случайно преди около две седмици - месец преди Rosette да трябва да кацне/разбие на кометата. Почти две години след като беше изчезнал Philae, като му липсваше един от трите крака на които е трябвало да кацне.
1
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
Не го закачайте човека ! Дали някой ще мине покрай мен или ще изпълнява своите задължения от разстояние, за мен няма никакво значение. А захарта ми е потребна за по - доброто функциониране на информационните портали. Съществува някаква връзка между захарта и тези портали и аз съм доловил това. Стига толкова за днес, понеже съм на скарата и пека червена капия. За салатката с ракийка довечера.