"Касини" се доближи до Пандора - сатурновата луна на хаоса

Успя да я заснеме от разстояние 40,5 км
30 дек 2016 11:10, Елка Василева
1
"Касини" се доближи до Пандора - сатурновата луна на хаоса
Снимка: архив, Reuters

При третото си спускане в пръстените на Сатурн космическият апарат "Касини" се доближи до малката луна Пандора, съобщи сайтът Сийкър.

Пандора е една от вътрешните луни на Сатурн. "Касини" успя да я заснеме от разстояние 40,5 км - с 11 км по-близо от предишното доближаване през 2005 г.

Наблюденията на "Касини" ще обогатят знанията за образуването и състава на Пандора. Известно е, че тя е с ниска плътност и висока рефлективност.

Специалистите мислят, че луната е порьозна и се състои от воден лед. Диаметърът й е едва 84 км .Тя има поне два големи кратера, които са запълнени с отломки. Повърхността е покрита с прах, от който по-малките кратери не се виждат.

Луната Пандора е открита през 1980 г. с анализ на снимки, направени от космическия апарат "Вояджър". Тя е на разстояние 142 000 км от Сатурн, като обикаля планетата на 15 часа. Орбитата й обаче е хаотична, като се влияе от резонансите с другите луни. Затова тя ту се ускорява, ту се забавя по пътя си. Специалистите предполагат, че тази непостоянна орбита може да въздейства върху праха и отломките в сатурновия пръстен F, докато луната Прометей, която е непосредствено извън пръстена, ги държи под контрол.

Преди да се спусне в атмосферата на Сатурн през септември догодина, "Касини" ще направи още 22 гмуркания в пръстените на планетата.
 

/БТА/
 


1
Още от
Напиши коментар Коментари