Първи стъпки – отглеждат човешки органи в свине

Засега са отгледани човешки клетки в свински ембриони
Обновена: 27 яну 2017 09:54 | 27 яну 2017 09:40, Елка Василева
14
Първи стъпки – отглеждат човешки органи в свине
Снимка: архив, Reuters

Учени заявиха, че са отгледали човешки клетки в свински ембриони, предаде Асошиейтед прес. Това може да се смята за ранна стъпка към поставената цел, свързана с възможността човешки органи да бъдат отгледани в животни, за да бъдат присадени у хора.

Въпросните клетки изграждат само малка част от всеки ембрион, а това означава, че производството на човешки органи чрез този метод все още е далеч в бъдещето.

Свинете могат да бъдат от полза, защото са с достатъчно големи размери, за да бъдат създадени органи, които са големи колкото човешките. В рамките на новото изследване ембрионите пораснали само за няколко седмици.

Учените проучват възможността човешки панкреаси, сърца и черни дробове да бъдат отгледани в свине.

"Всяко отглеждане на човешки органи в свине е далеч в бъдещето - отбеляза един от авторите на изследването Хуан Карлос Исписуа Белмонте от института "Солк" в Ла Хоя, Калифорния. - Получените резултати са съвсем ранна стъпка към поставената цел."

Животните, които притежават клетки от различни видове, са наричани химери. Подобно смесване вече е извършвано с мишки и плъхове. При по-едрите животни, като например свинете, ще трябва да се създадат органи, които са големи колкото човешките. Това ще помогне да се компенсира недостигът на човешки органи за трансплантация.

Екипът от института "Солк" работи над създаването на подобни на човешките панкреаси, сърца и черни дробове в свине. У животните тези органи трябва да израснат на мястото на техните собствени. Животните трябва да бъдат евтаназирани, преди органите да бъдат отнети.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: свинечовешки органи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Син Кестен преди 7 години
Голяма новина, няма що. Американците 2017 година създали хибриди между *** и човек.В България такива има от 1948.
7
0
 
0
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Айде, мерси.По-добре да си пукнем.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6А ти какво ядеш? Камъни? Плодовете и зеленчуците не са ли живи?Животните също убиват за да ядат, но убиват само толкова, колкото им е нужно. Човекът ПРОИЗВЕЖДА животни повече от колкото са му нужни за храна и ги произвежда за печалба!Сега ще убива ПАК за печалба! Да не мислиш, че ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЖИВОТА са тия опити?)) Колко струва една трансплантация, дори да има донор? А?Кой е "прасето" всъщност?
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, много сте хуманни, ама иначе когато ядете прасета изобщо не ги евтанизират. А тези органи са живото-спасяващи за някои хора. Ама разбира се, на вас и органи не ви трябват, както и наука, както и здравеопазване, на вас ви трябват само магистрали и шопска салата. А, като се разболеете, ще обявите банкова сметка и ще ходите да се трансплантирате я в Германия, я в Турция. Щото е по-лесно. И там органите една фея ги носи.
4
6
 
3
 
! Отговори
Би преди 7 години
И все пак е по- добре се жертва живота на прасе в името на науката, отколкото за да се наплюскат хората ;)
3
0
 
16
 
! Отговори
Фермера преди 7 години
У животните тези органи трябва да израснат на мястото на техните собствени. Животните трябва да бъдат евтаназирани, преди органите да бъдат отнети.Човекът е най-бруталното животно. Той е егоистичен *** , нарцис , който в името на жалката си кожа, ще затрие и себе си и душата и си света.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората трябва да спрат да си играят с природата защото отговорът ще е съкрушителен!
1
0
 
20
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
Царя на животните......прасето :)))))То ни храни ,то ни обува, а сега и органи ще ни създава :))))