Учени създадоха метален водород

Той може да функционира като свръхпроводник при стайна температура
27 яну 2017 14:30, Елка Василева
20
Учени създадоха метален водород
Снимка: Reuters

Учени от САЩ са успели да компресират водород до такава степен, че да го превърнат в метал, създавайки нов клас материал, който може да функционира като свръхпроводник при стайна температура, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Постижението на специалистите от Харвардския университет се явява първото потвърждение на теорията, предложена през 1935 г. от физиците Хилард Бел Хънтингтън и Юджин Уигнър, според която водородът - газ в естественото си състояние, може да премине в метално състояние под въздействието на екстремен натиск.

Няколко екипа се съревновават в разработването на метален водород заради потенциала му на свръхпроводник.

Понастоящем свръхпроводниците, като например използваните в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, трябва да бъдат охлаждани с течен хелий, за да бъдат поддържани при крайно ниски температури - процес, който оскъпява процеса.

За целите на настоящото изследване специалистите са използвали клетка с диамантени наковални - конструкция от два синтетични конични диаманта, поставени един срещу друг. Те са третирани по специален начин, за да се предпазят от напукване при прилагането на огромно налягане - проблем, осуетил предишни експерименти.

Остава въпросът дали компресираният водород може да запази металните си свойства при стайна температура, което би го превърнало в идеалния свръхпроводник. Според авторите на настоящото проучване това е възможно, но предстои да бъде доказано. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: учениметален водород
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Хубаво, ама докато има нефт и газ няма да види бял свят.
10
0
 
4
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Свръхпроводник при стаяна температура означава освен пренос без загуба и съвършенната батерия с безброй зареждания и без загуби, което ще увеличи потенциала на слънчевата енергия, дори и при сегашните технологии, което означава поне край на тецовете, също така колкото и невероятно да звучи е възможен пробив при летящите коли. Както казах голям пробив, който ще промени света.
9
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Във вътрешността на Юпитер и Сатурн има голямо количество водород в метално състояние.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали ще може да се реже с Ъглошлайф?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Ми барем беше прочел цялата статия...
6
1
 
4
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Това е невероятна новина, това ще промени света.
5
2
 
17
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
До ГанюДа ти кажа тия са доста по-полезни за човешката раса от който и да е спортист, който бяга след топката или я пере с ракетата по цял ден.Не ми е ясно с какво допринасят толкова за цивилизацията спортистите, че вземат парите, които вземат, докато в същото време тези правят открития, които могат да те пренесат в нова ера на развитие.Ама то е така - още римляните са казали - дай на плебса хляб, вино и зрелища... друго за какво им е...
4
2
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Сега пазете новата технология от крадливите китайски клептомани,които веднага ще обявят откритието за "свое" и дори ще услужат на едно угоено гуде с пънкарска прическа,чиято *** е базирана в Пхенян.
3
7
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Мисленето НЕ Е от силните ти страни
2
4
 
12
 
! Отговори
до 2,3 преди 7 години
Е за тия двата ще ти дадът ли по 30 ст
1
12
 
9
 
! Отговори
турчин преди 7 години
а нашите учени са измислили чaлaмбaта