Лунно затъмнение, снежна луна и комета – в една нощ

Астрономите ще могат да ги наблюдават в петък срещу събота
8 фев 2017 13:20, Елка Василева
2
Лунно затъмнение, снежна луна и комета – в една нощ
Снимка: архив, Reuters

Снежна луна, лунно затъмнение и зелена комета ще зарадват любителите астрономи в петък срещу събота тази седмица, съобщи в. "Метро".

Снежна луна се нарича пълнолунието през февруари, защото обикновено най-големите снеговалежи са през този месец. Понякога го наричат и Гладна луна заради проблеми с прехраната през февруари за някои народи.

Лунното затъмнение ще започне в 22,30 ч. по Гринуич на 10 февруари (0,30 ч. българско време на 11 февруари), като максимумът му ще е около 0,43 ч. по Гринуич на 11 февруари (2,43 ч. българско време). То ще приключи в 2,52 ч. по Гринуич (4,52 ч. българско време).

Ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и Африка. Ще се образува от земната полусянка и при него няма да има пълна или частични фаза, а яркостта на лунния диск само леко ще намалее.

Периодичната кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова, която се появи на небето в новогодишната нощ, ще премине само на 12 милиона километра от Земята. Тя може да бъде наблюдавана с бинокъл или малък телескоп преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес.

Кометата ще изглежда синьозелена с опашка като ветрило. Цветът й се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум, уточни сайтът Сийкър.

Преминаването на 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова е осмото най-близко от 1950 г., откакто кометите се следят със съвременни технологии. През 2011 г. тя се е доближила още повече до Земята, но следващите й прелитания край нас през този век ще са по-отдалечени. 

/БТА/
 


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Adriana преди 4 години
това ще е невероятно