Зеландия – изгубената съседка на Австралия

Откриха нов континент, очаква се официално потвърждаване
17 фев 2017 15:10,
33
Зеландия – изгубената съседка на Австралия
Снимка: The Geologgical Society ot Amerika

Геолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. "Дейли мейл".

Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, но 94% от нея е под вода.

В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония.

Признатите континенти на Земята сега са шест - Африка, Антарктида, Австралия, Евразия, Северна и Южна Америка.

В статията си "Зеландия: Скритият континент на Земята" 11 геолози изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент - сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали - вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Името Зеландия е измислено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии за континент - по-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен.

"Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма", пишат учените. "Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора".

Потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 милиона години. Авторите на изследването са от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
BG Kiwi преди 7 години
Значи, сега, аз като новозеландски поданик, освен новозеландски паспорт ще трябва да си вадя и Зеландски такъв!
23
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 23На мен също, веднага ще се впуснем да унищожим това, което сме пропуснали!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето този абзац "В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари" хич не ми харесва...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V Giol.bg ima 1 kolonka na.. Kolonkata na SSakatlissta li E... A-be,Id.iot,kazi Ne6to Otrizatelno,pesimisti4no..,za da Se slu4i ne6to HUBAVO be OligOFFren.. Ne Razbra li, 4e IDIOTOgnozite ti sa OBRATNI na Deistvitolnosta,Nosi6 NE6TASTIE s Idiotskite si prognozi... Slu4va se To4no OBRATNOTO na Tova, koeto si Napudril s Koko6oto si moza4e.. Molia,Ne go publikuvaite tozi Maikal li e ..Balalaikal li E predi Sabitieto,ma4a.. Publikuvaite mu Glupostite-prognozi SLED ma4a,Sabitieto,Slu4kata.. Samo toi NE zabelazva,4e Vsi4ko Stava naOBRATNO.. Sled ma4a mu Publikuvaite "prognozite" ..Da se Posmeem.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия откриват топлата вода всяка поредна година
19
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Правя програма за европари да направя с тях ферма за жирафи. С копитата на континента, а с дългите шии над водата. Ако не се получи ще моля за помощ хвъргачите на пликове с пари през балконите и борците срещу престъпници пак с пликове с пари. Като го заселим с бг стока тоя континент може да имаме към него териториални претенции. После ще го обединим с Антарктида, щото той вече е почти български.Значи към нашата мечта за трите морета ще прибавим и океани.
18
1
 
12
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Още не е изплувал Континента , а първоначалната цена от 10 милиарда вече е факт !
17
3
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 7 години
"В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари."Аборигенските терористи представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. Чакаме Шеврон да потвърди, че представляват смъртна заплаха за нас.
16
6
 
12
 
! Отговори
oтCиднейAв$тралия преди 7 години
Някой хора още не правят разлика на картите в атласа, Едната е географска а другата политическа. Затова БГ може на географската да е в европа, но на политическата е някъде между Бaнгалур Индия и Бангладеж.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Остана им да намерят и Атлантида...
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега сериозно. Номер 5 е прав. Разделението се прави по политически причини. Предполагам същото важи и за Америките. А относно Евроафроазия и това не е далеч от истината.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРАЗИЯ АХАХАХААХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХХАХАХААХАХАХАХАХАХАХААХАХХАХАХААХАХА
12
0
 
14
 
! Отговори
- преди 7 години
То по логиката на номер 5 не бива и Северна и Южна Америка да се разделят в два континента.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половина Индия също е под вода но ромите са собственици.
10
1
 
20
 
! Отговори
11 преди 7 години
Не се и съмнявам авторите на изследването от къде са. Пък то и кьорав ще види тва кат отвори релефната карта. И по тая логика континентите са 4 - Америка, Антарктида, Австралия и ЕвроАфроАзия - една плоча са.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признатите континенти са 7 а не 6
8
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари" САЩ незабавно трябва да насочи цялата си военна мощ за да се бори с тероризма в този регион.
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкопаеми горива на сойност десетки милиарди дойлера!!!И тея плачат за демократизиране! Скоро очакваме към тях да тръгне 6-ти тихоокеански флот да свали диктатора.
6
1
 
30
 
! Отговори
Съдебен заседател преди 7 години
Македонскиот учен Прдле Ристович вече опроверга информацията. Потенциалните залежи на петрол не са на стойност милиарди доларе, а милиарди Денари. Македонската академия на науките също потвърди.
5
1
 
29
 
! Отговори
Динго преди 7 години
Това обяснява многото напоследък случаи на кенгурута със шнорхел в района.