Телескопът "Хъбъл" "хвана" галактика хибрид

Тя се отличава с големите си размери и необичайната си структура
5 мар 2017 20:10, Василия Пейчева
16
Телескопът "Хъбъл" "хвана" галактика хибрид
Снимка: Twitter

Космическият телескоп "Хъбъл" засне галактиката UGC 12591, съобщи ЮПИ.

Тя се отличава с големите си размери и необичайната си структура.

Става въпрос за галактика хибрид, която включва в себе си характерните особености на лещовидна и спирална галактика. UGC 12591 е 4 пъти по-масивна от Млечния път. Масивните спирални ръкави на галактиката хибрид се въртят изключително бързо, със скорост над 1,6 милиона км/ч.

UGC 12591 се намира на разстояние около 400 милиона светлинни години от Земята и е част от свръхкупа Персей-Риби - една от най-големите известни на науката структури във Вселената.
Въпросният свръхкуп е с диаметър няколкостотин светлинни години.

Астрономите в момента изследват UGC 12591, за да определят как се е формирала и е еволюирала. Учените искат да разберат дали сама е еволюирала или е продукт от масивен галактичен сблъсък.

/БТА/


16
Още по темата: хибридХъбългалактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ама кой да чете... преди 4 години
"the westernmost region of the PiscesPerseus Supercluster, a long chain of galaxy clusters that stretches out for hundreds of MILLIONS of light-years one of the largest known structures in the cosmos"
11
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
"Въпросният свръхкуп е с диаметър няколкостотин светлинни години." - Нещо доста са се объркали със "светлинните години"! "Малко" да се замислят!
10
0
 
0
 
! Отговори
галактикоплавател преди 4 години
мойта кола харчи 5 на 100, колко гориво ще ми трябва за да стигна до там ???
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Ех ако само имаше елементарни познания по фотография и експозоция... Ама на...
8
0
 
3
 
! Отговори
Гагарин преди 4 години
"Масивните спирални ръкави на галактиката хибрид се въртят изключително бързо, със скорост над 1,6 милиона км/ч"Защо не е споменато с каква скорост се движат ръкавите на млечният път,че да се направи сравнение????Пояснение....Което ще рече двойно по-бързо от Млечният път ,чиято скорост на ръкавите е приблизително 828 000 км/ч
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....щом е хибридна значи е на Путин......
6
0
 
5
 
! Отговори
Interntlumpen преди 4 години
Има една неточност.Диаметърът на "Млечния път" е 100 000 светлинни години!След като този свръхкуп е по-голям, то тогава трябва да е изписано:"... с диаметър няколкостотин "хиляди" светлинни години, а не само няколкостотин светлинни години.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според някои легенди тоя телескоп се навира на един Боинг 747.
4
1
 
13
 
! Отговори
Спрете да политизира преди 4 години
политизирате всичко. Така го покварявате. Статията е за галактика, не коментирайте, ако няма какво да кажете по темата. Евала на Анонимен 3, жив и здрав да е! Иначе мисля, че има грешка в статията (може би в превода):свръхкуп от галактики с диаметър "няколкосотин светлинни години" е прекалено малко. За сравнение-Млечният път (1 галактика) е с диаметър между 100 и 180 ХИЛЯДИ светлинни години, а тук говорим за свръхкуп от галактики...
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четиристотин милиона светлинни години растояние, т.е. светлината от там пътува 4000000години до Земята и сега там може всичко да е много различно или нищо да не съществува , а е възможно светлината идвайки до Земята да преминава покрай космическо тяло с мощна гравитация отклоняващо посоката и , и наблюдаваната галактика никога да не е била там?
2
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви чудесни звезди е заснел телескопа. Жълти, червени, сини...А пък американците, "кацали" на Луната казваха че нямало звезди над небето. Както и на снимките, които правиха.
1
12
 
4
 
! Отговори
Кутев преди 4 години
Браво, хибриди мои, юнаци неуморни! Казвах аз едно време, че един ден ще станем цяла галактика!