Гейзерите на сатурновата луна Енцелад са образувани от сблъсък

Голямо небесно тяло се блъснало в южния й полюс
29 мар 2017 12:00, Елка Василева
3
Гейзерите на сатурновата луна Енцелад са образувани от сблъсък
Снимка: архив, Reuters

Американски учени предложиха възможно обяснение за появата на водни гейзери на сатурновата луна Енцелад, под чиято повърхност има океан, съобщи Лента.

Специалистите предполагат, че преди по-малко от 100 милиона години голямо небесно тяло се блъснало в южния полюс на Енцелад. Това довело до поява на много цепнатини в ледената повърхност на луната, през които започнала да преминава вода.

Сблъсъкът пробил лед с дебелина 20 километра. Малко по-късно цепнатината замръзнала на дълбочина около 10 сантиметра. До тези изводи учените стигнали, след като създали компютърен модел на древния сблъсък.

Алтернативните хипотези, обясняващи наличието на гейзери на Енцелад, са свързани с приливно затопляне на луната в резултат на гравитационното й взаимодействие със Сатурн и вътрешни радиоактивни източници.

Енцелад е шестата по големина луна на Сатурн и се завърта около планетата за 32,9 часа. Радиусът на луната е 25 пъти по-малък от земния, а масата й е 200 хиляди пъти по-малка от тази на нашата планета. Енцелад, юпитеровата луна Европа и Марс са небесните тела в Слънчевата система, на които има най-големи шансове да бъде открит извънземен живот.

Резултатите от изследването бяха представени на 48-ата конференция по лунни и планетарни науки в Тексас. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Енцелад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари