Опасна близост: Астероид минава днес до Земята

Отломка до 6 метра ще профучи през най-горните слоеве на атмосферата
4 апр 2017 11:52,
15
Опасна близост: Астероид минава днес до Земята
Снимка: архив, Reuters

Астероид, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близко разстояние до центъра на Земята - само на 16 288 км.

Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера.

През последните часове астрономите положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина.

В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия.

Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха.

Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: астероидсателити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ку-Ку преди 7 години
До АнонименМоже пък да остане нещо от чакълчето, колкото да счупи някоя керемида. Стига парламенто да име керемиди.
11
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Не е за първи път да видят астероид в последния момент. Дори преди време видяха 1 чак след като се размина със Земята! Над Челябинск този дето се разпадна, също не го бяха видели....Да се надяваме, че големите и наистина опасните над 100м ще бъдат навреме видяни! Hе че в момента някоя космическа сила е готова и има с какво да реагира адекватно....
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де не може ли да падне върху народното събрание !Другият път го искам над София и по голяма буца .Тока ще ми дигат с 30% а от там храната и всичко !
9
4
 
5
 
! Отговори
баю преди 7 години
Такива дребни отломки падат всекидневно в океана. Като навлезнат в атмосферата почти напълно изгарят и ако падне нещо от тях то е незабележимо. Опасно е ако някой 10 километров камък го привлече земята тогава вече ще стане интересно. Като знам колко са подготвени за такава среща може спокойно да изчезнеме като динозаврите. Време за реакция почти няма. Тези камъни се движат с огромна скорост и се забелязват едва когато навлезат в земната атмосфера и започнат да светят от триенето.
8
1
 
11
 
! Отговори
Динозавър преди 7 години
От няколко години една група учени (всред които доколкото ми е известно са Стивън Хокинг, Брайън Мей и др.) апелират да се изследва за такива и да се вземат мерки. Но политиците се занимават с други неща, които им се виждат по-важни. Дано това ги стресне малко, че докато не падне няма да разберат.
7
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
и аз започнах да се моля за същото.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да мине над Македония, няма проблем. Те са в роднински връзки с извънземните.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С този размер няма как да панде на земята - ще се разцепи и изгори във въздуха
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я мине, я не мине, може и да се хакне, като селски шофьор на прав път.
3
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Ако падне на сградата на КЕВР днес ще има всенародно веселие :)
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пада в щатите! Там поне Шварценегер, знае как да спаси света от такава напаст.
1
21
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Дано да падне да видим какво ще стане.