"Касини" засне дискообразната луна Атлас на Сатурн

Луната прилича на летяща чиния
18 апр 2017 11:07, Елка Василева
2
"Касини" засне дискообразната луна Атлас на Сатурн
Снимка: архив, Reuters

Космическият апарат "Касини" засне отблизо дискообразната луна Атлас на Сатурн, съобщи сп. "Астронъми нау".

Луната, която прилича на летяща чиния, е на орбита от външната страна на пръстените на планетата. Касини се доближи до нея на 11 000 км на 12 април. Диаметърът на Атлас е около 30 км, малко повече от този на Пан, който е с подобна форма.

"Касини" засне Пан отблизо при прелитането край луната в началото на март. Формата й породи сравнения с орех. И двата спътника приличат на миниатюрни версии на Сатурн с изпъкнала централна част и гладък хребет по екватора.

Специалистите мислят, че екваториалните хребети на Пан и Атлас може да са се образували, защото по луните полепват зърна лед и прах от околните пръстени.

Спътникът Атлас беше открит през 1980 г. по снимки, направени от космическия апарат "Вояджър 1", който премина на 137 600 км от Сатурн.

Горивото на "Касини" вече привършва и апаратът ще приключи мисията си на 15 септември, като се спусне в атмосферата на планетата. Дотогава той ще се доближи до луната Титан и ще започне серия от прелитания между облаците на Сатурн и най-вътрешния пръстен. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: лунасатурнКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е плосък диск също