Астрономи с откритие: Потенциално обитаема суперземя

Екзопланетата е на разстояние 21 светлинни години от Земята
30 май 2017 21:24, Красимир Ангелов
12
Астрономи с откритие: Потенциално обитаема суперземя
Снимка: Reuters

Астрономи от Испания, Швейцария и Италия откриха нова суперземя, която е в обитаемата зона на звездата майка, съобщава БТА.

Екзопланетата е на разстояние 21 светлинни години от Земята и е 2,8 пъти по-тежка. Небесното тяло се върти около GJ 625 - звезда, която е три пъти по-малка и по-лека от Слънцето.

Времето за пълна обиколка на суперземята около звездата е 14,6 дни. Екзопланетата е на разстояние 0,08 астрономически единици от GJ 625, поради което учените предполагат, че тя е близо до вътрешния край на обитаемата зона на звездата. Според изследователите средната температура на повърхността на суперземята е около 77 градуса Целзий.

Проучванията отнеха 3,5 години и бяха направени с помощта на спектрографа HARPS-N на един от телескопите в обсерваторията "Роке де лос Мучачос" на Канарските острови.

Специалистите казаха, че изследваната от тях екзопланета е най-малката суперземя от най-близко разположените до звездата. Те се надяват да получат информация за атмосферата на небесното тяло и не изключват вероятността на повърхността му да има вода в течно състояние.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: астрономисуперземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Знам, че сте платени преди 6 години
Но не намесвайте политика в подобни новини... Излагате се, излагате и тези, които ви плащат! Друг е въпроса как е написана статията... Просто се направете на умни, ако не сте такива и пишете за политика само в политическите статии!!!
8
2
 
4
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 6 години
Ако изпратим боко и *** му там, за 3 години камък върху камък няма остане от тая планета, а населението и ще се разбяга из вселената
7
1
 
5
 
! Отговори
Палмето преди 6 години
Заминавам веднага,
6
2
 
1
 
! Отговори
Laineski ligi преди 6 години
Vamoooos Argentina!!!
5
4
 
9
 
! Отговори
НКВД преди 6 години
ДОЛУ ГЕРБ.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в тази вселена е окрадено от ПП ГЕРБ. Живот няма. Проверил съм. Има обаче и други вселени.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има най-малко 100 милиарда планети и звезди които са толкова далече че никога няма да ги видим и те се отдалечават.
2
4
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Майко мила.3.5 г изледвания и заключение..може би..сигурно...предполагат..най вероятно....Пичове във вселената има милиарди такива планети.Всеки ден ли смятате да пишете такива статии
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без яки климатици 77 градуса си е фурна а ще трябват и херметици ако няма кислород. Радиацията е по-силна от турбината в Козлодуй.