Учени: Хомо сапиенс се оказа на 300 000 години

Останки, намерени в Мароко, напомнят на съвременен човек
8 юни 2017 11:45, Елка Василева
22
Учени: Хомо сапиенс се оказа на 300 000 години
Снимка: БТА

Останки от Хомо сапиенс, които датират отпреди 300 000 години и напомнят тези на съвременен човек, бяха открити в Мароко, съобщи Франс прес. Находката връща със 100 000 години назад във времето появата на Хомо сапиенс.

"В тази находка са корените на вида Хомо сапиенс - заяви съавторът на изследването, експертът по човешка еволюция Жан-Жак Юблен от института "Макс Планк" в Лайпциг. - Това гнездо на човешки останки е свързано с впечатляващи находки, сред които човешко лице и долна челюст. Вероятно става въпрос за най-цялостната долна челюст от Хомо сапиенс от Африка".

Находките бяха открити при разкопки през 2004 г. на обекта Джебел Ирхуд в северозападната част на Мароко.

Тогава учените констатирали, че "лицето на един от тези първи представители на Хомо сапиенс е като това на човек, който днес можеш да срещнеш в метрото". Юблен смята, че ако човекът от Джебел Ирхуд носи шапка, ще е трудно да бъде различен от днешните хора.

Черепната му кутия обаче е твърде различна от тази на съвременния човек.

Обектът, който се намира на 400 км южно от Рабат, е известен на учените. През 1968 г. там бяха открити останки от детски представител на Хомо сапиенс, кръстен Ирхуд 3. Първоначално бе установено, че останките датират отпреди 40 000 години, а по-късно - че са на 160 000 години. Юблен и неговият екип започнали нови разкопки през 2004 г., за да уточнят възрастта на находките.

"Човешките останки на обекта нараснаха от 6 на 22 и са от най-малко 5 индивида - трима възрастни, младеж и дете", поясни ученият.

Датирането на фосилите бе извършено от експерта по геохронология Даниел Рихтер от института посредством термолуминесценция.

Хората от Джебел Ирхуд детронираха тези от Омо I и Омо II, живели на обекта Омо Кибиш в Етиопия преди около 195 000 години. По-рано три фосилизирани черепа на 160 000 години бяха открити близо до селището Херто в Етиопия. Тези находки навеждаха на мисълта, че всички днешни хора произхождат от популация, живяла в Източна Африка.

Това предположение обаче се оборва от находките от Джебел Ирхуд.

На обекта са открити също парчета кремък и върхове на стрели и копия. "Вече открихме на различни места в Африка подобни сечива, които също датират отпреди около 300 000 години, без да разберем кой ги е създал", отбеляза Рихтер. Учените сега са на мнение, че наличието на тези сечива може да бъде приписано на Хомо сапиенс.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Хомо сапиенс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
У Нас на Балканите търсим средства за допроучване на границата мезозой терциер.Досега проучванията показаха че е имало поне три тежки импактни събития заедно с удара Мексико и ядрена война. МИналата година край Белене се появиха данни за тн БЪГ Nibiru и проблем датиран около 50 години преди края на мезозоя.Датираха се и вероятно находки от ТИА МАТЕ/Тиамат Става въпрос за особенно жестоки войни.
17
0
 
3
 
! Отговори
До антрополог преди 6 години
Хомо Еректус ще се видят със сигурност, защото интелектуалното ниво на участниците в прайда е на нивото на това еволюционно стъпало в развитието на човека.
16
0
 
5
 
! Отговори
антрополог преди 6 години
Хомо Сапиенс и Хомо Еректус може да видите на прайда в София на 10ти юни.
15
5
 
7
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Тоя Хомо Сапиенс от Мароко е бил на времето приятелче с Лили Иванова. Той също много обичал да рита и да търчи с филия с мас от птеродактил, а по параметри на черепа и интелекта е бил още тогава готов за премиерски пост. Попречило му единствено, дето по онова време "Винету" още не била написана. Истина ви казвам, вервайте ми.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На въпрос на анкетиращите: "Как ще реагирате ако разберете, че детето ви е хомо сапиенс?", 70 % от анкетираните отговарят, че ще вземат сериозни мерки.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ЧОВЕШКИЯ ВИД Е НА НАД 300 ХИЛЯДИ ГОДИНИ ТОВА САМО ПОКАЗВА, ЧЕ МАСАТА ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪС 90% СКЛОННОСТ НА ЗАТЪПЯВАНЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВОТО ЗА ТОВА Е ЕЛЕКТОРАТА НА ГЕРБ!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Трябва да върнем човешката история с няколко милиона години и ще се получи уравнението
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Все пак в публикацията се говори за хомо сапиенс, а не за брат'чед на маймунопитека. И напомням, че въпреки двукратното споменаване за разумност в името, последното никак не е задължително...
10
3
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
"лицето на един от тези първи представители на Хомо сапиенс е като това на човек, който днес можеш да срещнеш в метрото" - в парижкото метро да, но в затънтените австрийски селца едва ли
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А оня зъб от Чирпан?
8
5
 
8
 
! Отговори
чукча не читател преди 6 години
Въпросният човек не е човек, а чoвекоподобно. Заглавието в противоречие със съдържанието Останки... НАПОМНЯТ на съвременен човек, Черепната му кутия обаче е твърде различна от тази на съвременния човек.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"лицето на един от тези първи представители на Хомо сапиенс е като това на човек, който днес можеш да срещнеш в метрото".абе аз като знам какви индивиди има из това метро, ми е трудно понякога да ги определя като Хомо сапиенс...
6
3
 
1
 
! Отговори
чукча писател преди 6 години
Заглавието в противоречие със съдържанието Останки... НАПОМНЯТ на съвременен човек, Черепната му кутия обаче е твърде различна от тази на съвременния човек. Въпросният човек не е човек, а ***.
5
1
 
14
 
! Отговори
dfsdfsdfsd преди 6 години
Значи глей ти до къде била едно време македония....Убеден съм, че и на луната ще има следи от македонци, все пак едно време там сам им били лозята на макетата.
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 000 години и още са си диваци като едно време.Човеците са поредното доказателство за безмислието на живота.Вселената е обречена на мъртвата материя.Живота е раково образование.
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Африка и до ден днешен се раждат и живеят индивиди, които напомнят съвременен човек...
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тиквата има 38% ДНА от неандерталец на 200 000 год тия са закъснели.
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И жената на Макрон е родена горе-долу по това време.