Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

Учени изчислиха, че тя е на 4,5 милиарда години
14 юни 2017 13:15, Елка Василева
10
Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система
Снимка: архив, Reuters

Учени установиха, изследвайки метеорити, че Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система - на 4,5 милиарда години, съобщи в. "Дейли мейл".

Предишни модели показваха, че Юпитер се е образувал сравнително рано. Сегашното изследване обаче е първото, което определя кога е станало това.

"Тъй като нямаме проби от Юпитер (за разлика от Земята, Марс, Луната и астероиди), в нашето изследване използваме изотопни подписи в железни метеорити, които идват от астероиди, за да определим възрастта на Юпитер", каза ръководителят на международния екип д-р Томас Крюйер от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния.

Учените установиха, че метеоритите са образувани от два генетично различни резервоара на газ и прах, съществували едновременно, но отделно, между милион и четири милиона години след образуването на Слънчевата система. Най-правдоподобното обяснение за това разделяне е образуването на Юпитер, което е оформило празнота в протодиска от звезден газ и прах и е предотвратило преминаването на материал от единия в другия резервоар.

Това, според учените, обяснява защо в Слънчевата система няма суперземи с маса, по-висока от земната.

Ядрото на Юпитер е нараснало до около 20 земни маси за 1 милион години, а след това много по-бавно до 50 земни маси за три до четири милиона години след образуването на Слънчевата система. След това ядрото е започнало да привлича материал, който се е превърнал в газовата обвивка на Юпитер.

/БТА/


10
Още по темата: Юпитер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
@11:
Юпитер е газов гигант, а не скална планета.
Напъни се да помислиш преди да пишеш/говориш, не боли.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циг....аните на Сатурн !
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юпитер хвърли 10 бона на ало апаши.