България в Космоса: SpaceX изстрелва BulgariaSat-1

Обратното броене може да бъде проследено онлайн
23 юни 2017 11:30,
66
България в Космоса: SpaceX изстрелва BulgariaSat-1
Снимка: Flickr, SpaceX

Американската компания "SpaceX" планира днес да изстреля спътника BulgariaSat-1 от ракетната площадка 39A (LC-39A) в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

Двучасовият прозорец на изстрелването започва в 21,10 българско време и се затваря в 23.10 ч., съобщиха от "Intelday SOlutions".

Обратното обратното броене може да бъде проследено на адрес http://www.spacexstats.xyz/#NextLaunch. Уебкастът ще се активира около 15 минути преди изстрелването - http://www.spacex.com/webcast.

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция. BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят. /ХТ/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканеца пак е тръгнал яко да си показва простотията в коментарите... жалка картинка
33
3
 
4
 
! Отговори
епа четем го преди 6 години
До да се чете....Мислиш ли, че някой в България може да произведе сателит? Сателитът е първият Български, защото е собственост на българи и ще се позиционира там където е отредено да има български сателит!
32
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе тоя сателит всеки ден го изстрелват и все си е на земята. Кво мъ интерсува мене за тоя частен сателит ? Ай сик тир ...
31
2
 
7
 
! Отговори
бг? преди 6 години
Над българската държава ще е, но но тя няма нищо общо с това. Много хвалят БАН за космическите разработки, но реално са прашинка в космоса.Още една малка стъпка в развитието на технологиите.Относно парите - дано им се получи. Ама ако не се получи ще се развиват леко по-бързо. Ще го гледаме като левски - цска :)
30
10
 
8
 
! Отговори
ник преди 6 години
Аз съм 6 година абонат на Була и от 6 години го изстрелват този сателит!Иначе собственика ми прилича на ***, а новините им са определено ***, по цял ден плюват по руснаците, за капак вечер тюркомана Коритаров кани някой фашизоид от сорта на украинския посланик!
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По комунизма космонавти пращахме ! а не някакви си парчета метал ......Цаката е точно в парчето метал. Иначе в него можеш да сложиш и кучето Лайка и шебека Хам и космонавта Иванов. Дори и теб да те облекат в скафандър и сложат вътре ставаш космонавт. Важното е да не натискаш никакви копчета докато се возиш.
28
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината стартове на фалконите са надолу към Земята, вместо към Космоса. Дано сега е ред да хвърка нагоре.
27
2
 
9
 
! Отговори
СпасХ преди 6 години
Браво на нашия SpaceX, прочу се и нашту село
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм против!
25
9
 
15
 
! Отговори
Дедо Пенко преди 6 години
Към колко часа да чакам да падне у двора ?
24
3
 
27
 
! Отговори
да се чете.... преди 6 години
"Първи български сателит" означава, сателит направен в Америка, изстрелван от Американска ракета и финансиран от Американска банка :)
23
2
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Да разбирам ли, че с 4G ....., ако ме пуснат през задната врата, все пак ще имам двупосочна комуникция, там където нямам друга, дори еднопосочна, както подсказа ни релейки, ни кабел?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDОзначава, че там, където не може да се пусне оптика или няма видимост за релейки, може да се ползва бекхол от спътника. Това си има и недостатъци - голяма латенция, например, но пак е решение за много недостъпни места.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Спейс Екс ТуНе се притеснявай, не са членове или синове - всичко е финансирано с кредити от чужди банки. Не са взели и 1 стотинка от данъците ти. Олигарсите, контролиращи разни медии и телекоми, пък са пуснали троловете да плюят по този сателит, откакто се разбра, че ще се изстрелва.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите пак са хвани единия удари другия. Що сте толкова глупави бе? За една познат питам.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Спейс Екс ТуВие май наистина си нямате друга работа...
18
7
 
4
 
! Отговори
Айде преди 6 години
дано този път да стане, че ми писна през два дена графоманите в нета да се упражняват с тая новина! И после вече ще ни бомбардират с "дъвката", че Боко прави електронно правителство. Там обаче, някои може и да се пенсионират, дращейки всеки ден през следващите 20-30 години. Както се вижда, раята ще крепи Вожда, така че остава да го чакаме да се гътне сам....
17
13
 
14
 
! Отговори
Хр. П. Т.К. преди 6 години
И.....колко космонавти преди 1989 г. изпратихме, бе чоджум? Един и последен. Нищо лошо не казвам.Да е жив и здрав!!!!Коментирате простотии от болшевишки тип. Имаме сега възможност да използваме Русия, САЩ, Китай, Индия..Франция....Преди само СССР. Естествено винаги е било срещу заплащане. Я не лъжете др. болшевики от БКП-БСП , че науката , техниката и...образованието са били безплатни.
16
11
 
3
 
! Отговори
Спейс Екс Ту преди 6 години
До 19 : Не че има значение. Чисто информативно питам. Просто ми е интересно дали е с чуждо участие или е на някой БГ олигарх / екс. ком. партиен / или настоящ политик. защото и без това всичко мащабно в БГ е или на бивш член на ЦК на БКП или на негов син... ;-)
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цецощо се обаждаш неподготвен?