Военни трофеи или пък не? Стотици черепи открити в Мексико

Учени откриха кула с над 650 черепа в Мексико
2 юли 2017 18:10, Боряна Павлова
9

Снимка: Reuters

Кула от човешки черепи, открита под центъра на мексиканската столица, хвърля нова светлина върху живота на ацтеките, съобщава Ройтерс.

В структурата са вградени и останки от черепи на жени и на деца. Те са били зидани с вар под формата на цилиндрична кула и бройката им надвишава 650. Разкопките са били извършени край Главния храм в Теночтитлан, столицата на ацтеките, която по-късно става Мексико Сити, пише БТА.

Счита се, че кулата е била част от цомпантли, стената на черепите, която стреснала испанските конкистадори на Ернан Кортес, когато завзели града.

Историците доскоро считаха, че ацтеките изграждали своите стени на черепите от обезглавени противникови воини и пленници.

Но разкопките в Мексико Сити, започнали през 2015 година, подсказват, че картината не е била пълна. Наличието на новооткритите детски и женски черепи не говори единствено за военни трофеи, каквито се считаха цомпантли.
Според един от ръководителите на разкопките Раул Барера, детските и женските останки са били иззидани в кулата, след като са били изложени на показ в стените на черепите.

Злокобната новооткрита бойница от отрязани човешки глави е с диаметър 6 метра и се е намира в параклиса на ацтекския бог на Слънцето, на войната и на човешките жертвоприношения Уитцилопочтли.


9
Още по темата: Мексикоацтекичерепи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той Кортез и тези, които са го пратили не са били по - различни. Само дето не са строили стени от жертвите си. Само са им обирали богатството.
4
1
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 1 година
Всъщност са помели обикновените хора (тези от чиито черепи са изграждани въпросните кули и които са служели за жертвоприношения, и така или иначе са били третирани като добитък). Управителите, кралете и жреците на въпросните империи, които са извършвали кървавите ритуали, са оставени живи и са им били дадени привилегии, като на роднини от една и съща зла фамилия. Наричайте ги илюминати или както щете. Няма нищо ново под слънцето.
3
2
 
7
 
! Отговори
В такива преди 1 година
моменти изпитвам истински кеф и задоволство, че Кортез и неговите конкистадори са ги помели тия австралопитеци...
2
0
 
4
 
! Отговори
Шамандура преди 1 година
Като си шматка , как няма да те изтрият .
1
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Абе ДНЕСркакво толкова написах че ме изтрихте
Вече си мисля че ме мразите