Русия отложи научна мисия до Юпитер

Фокусира се върху изследването на Венера
15 юли 2017 20:18, Елка Василева
41
Русия отложи научна мисия до Юпитер
Снимка: архив, Reuters

Русия временно се отказа от изследвания на луните на Юпитер с помощта на междупланетни станции и фокусира вниманието си върху изследване на повърхността на Венера, заяви директорът на Института за космически изследвания на РАН и вицепрезидент на РАН Лев Зельоний, цитиран от ТАСС.

"За съжаление поради ограничаване на средствата се налага да направим избор между Венера и Юпитер - каза ученият. - Отказахме се от намеренията си да изследваме планетата Юпитер и луните й, макар че разработихме планове за кацане на космически апарат на луните Европа и Ганимед."

По думите му осъществяването на тези планове бе възпрепятствано не само поради финансовата страна на въпроса, но и заради високото ниво на радиация в района на Юпитер. "Дадохме си сметка, че с електрониката, с която разполагаме, работата там ще е трудна", поясни той.

След 2025 г. Русия ще фокусира основното си внимание върху изследването на Венера. Да сътрудничат в тази насока се съгласиха американски учени, които редовно се срещат с руски специалисти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ЮпитерРусиявенера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да каже, къде са акали американците по пътя до Луната? Щото полетът е бил две седмици, а за космически тоалетни не се споменава. Защото ги е нямало! За разлика от тях, руснаците оборудват с такава, още първият полет на Гагарин.
5
22
 
19
 
! Отговори
Кико преди 6 години
После били кацали на луната дрън дрън. Радиационния фон извън магнитното поле на Земята не е съвместим с оцеляването на биологични органични черупки, като човешкото тяло. И ми казвате, че 69та са го направили с технология като Нокия 3310?!! Друг път! Защо не се върнем на Луната тогава, не мисля че ще да е "не е интересна за изучаване". Руснаците в това отношение поне си признават, електрониката се разваля, пък какво остава за черупката на хомосапиенс.
4
6
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
До бай х:За простотия -лек няма....
3
25
 
20
 
! Отговори
оценка на риска. преди 6 години
Американската електроника работи без проблем около Юпитер! Още малко санкции и шистов газ за Европа и руската електроника съвсем ще се скапе!
2
19
 
17
 
! Отговори
шлемов преди 6 години
Каква Венера бе... насочете се извън Слънчевата система, а защо не и извън Млечния път... нали сте МОЗЪЦИ.
1
28
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америкнците затова са напред. Защото Холивуд, са винаги насреща!