Суперкомпютър ще разкодира мозъка! Парите – от Евросъюза

Брюксел обмисля правила за признаване на електронни доказателства в съда
Обновена: 5 авг 2017 07:58 | 4 авг 2017 20:39,
75
Суперкомпютър ще разкодира мозъка! Парите – от Евросъюза
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще участва във финансирането на създаването на суперкомпютър, чрез който ще се опита да разшифрира човешкия мозък и ще си развива индивидуална за всеки човек медицина.

Сред другите задачи на машината ще бъдат предвиждането на климатичните промени и предотвратяването на големи промишлени и природни бедствия.

Комисията започна днес едномесечно допитване сред академичните среди, властите и бизнеса в страните членки за параметрите на поръчката, с очакване догодина да възложи изработването му.

Идеята е да се направи машина със свръхвъзможности, която да се използва за научни цели, съобщи Комисията. Тя трябва да е в състояние да обработва големи количества информация, така че да помогне за решаването на досега неизъплними задачи и тестове.

Чрез суперкомпютъра и технологичната инфраструктура около него, Европа разчита да си върне позициите на водещ регион в технологиите и да възстанови конкурентоспособността на икономиката си.

За първи път в историята четвъртата индустриална революция се случва другаде, не в Европа, заяви неотдавна първят зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Брюксел се надява свръхкомпютъра да помогне и за решаване на проблема с главоломно растящите нужди от обработка на данни. Прогнозите сочат, че до 3 г. в ЕС ще се ползват 25 милиарда устройства, потребяващи интернет, които ще се черпят над 2 зетабайта трафик годишно.

Създаването на супермашината ще е изключително скъпо и затова е от съществено значение то да има подкрепата на страните членки и на частния бизнес, преди да бъде започнато, се казва в мотивите, с които се пуска допитването.

Засега само 8 държави са изразили публична подкрепа за проекта: Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Словения.

Междувременно правосъдният еврокомисар Вера Йоурова съобщи, че започва работа по създаването на правила за признаване на електронни доказателства в съдебния процес. Според нея интернет "не трябва да служи като сигурно убежище за престъпниците".

Предложенията ще позволят открити в интернет следи от престъпни деяния да бъдат разглеждани като доказателства при съдебни процеси. Като такива ще се използват информация от електронни абонаменти, от трафик, метадата и друго съдържание, извлечено от следователите по криминални дела.

В много държави електронните доказателства са регламентирани и сега, но не е уреден въпросът, когато иде реч за такива, събрани в друга държава от ЕС. В тези случаи, подобни следи често не се вземат под внимание от съда или пък водят до задънена улица разследванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
ммкн преди 6 години
да ни командват,да ни 4етат мислите..... все такива важни неща за хората!!
46
1
 
1
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Колкото бърэи и мощни да са компютрите, все още не могат да се сравняват с въэможностите на човешкия моэък!!! С 82000 процесора се эахранва на бърэия в момента компютър в Света, эа да имитира само 1 секунда от нормалната моэъчна дейност на човека!!!
45
1
 
2
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
Човешкият мозък се състой от 100 милиарда неврона всеки от които комуникира с 10 хиляди други.Консумира 20 вата енергия и се охлажда с точност до 0,1 градуса.А компютрите?????
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи под статията за мигрантите от Африка които пристигат в Италия в коментарите пише някакъв със ислямско име , който заплашваше че ще ни сложи фесове и къса глави .Изтрили са го . Но властите които се занимават със тероризъм могат много лесно да го открият ,защото са налице всички факти че такъв индивид е опасен . След всички атентати извършени от точно с тези с мирната религия . Аз съм за да се признават интернет заплахите в съда . Все пак не ние сме отишли в БИ да взривяваме.Властите???
43
4
 
7
 
! Отговори
От лесното преди 6 години
Да започнат с някой мъничък мозък, като на нашия Вожд Суджук Паша.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много обичам да чета коментари на хора, които дори не могат да разберат за какво става дума и как реално ще стане :) защо изобщо си правите труда да коментирате? Нямате търпение да си излеете простотията ли?
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не остана с какво да се занимават и какви проблеми да решават затова няколко милярдчета за глупости ще хвърлят
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oтдъхнах си... Помислих от заглавието, че за пореден път някой наредак в България ще усвоява милиони пари от въздуха (от Европа) по Европейски програми. Вече много пъти се е случвало.
39
3
 
5
 
! Отговори
здравомислещ преди 6 години
Против, против, против, против, против против... И така, до безкрай против!
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако човешкият мозък не е достатъчно развит да разбира себе си как една машина, създадена от него ще го стори?
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суперкомптърът ще бъде захранван с bluetooth, a енергията ще идва от технологична печка на дърва, пригодена да гори гуми. Вече са назначени специално преквалифицирани икономисти от унсс, от челните места на курс по машинопис, да го програмират. По неофициални данни от вътрешен източник прототип на суперкомпютърът вече е предсказал че Мария Габриел ще пръдне утре. Даните обаче са засекретени и до тях имат достъп само експерти от брюксел, фейсбук и още двама трима
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няли имаше виц в който компютъра не познал, докато не извикали жена му на проверявания и тя рекла, че се връщат от сватба и се мъчи да запее "Градил Илия килия".Та ако сложат една известна българска фигура, дали компютъра ще почне да покзва асфалт, бордюри, мантинели, осеви линии. Само дето още не са направили кавър на "Детелини" на Лили Иванова с нещо по-съвременно - "Магистрали".
35
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
да викнат ония чепици от цифрови системи дето патриотизират интернета, да му напишат кирилизатор.
34
0
 
9
 
! Отговори
Коларов преди 6 години
Доста хора не знаят, но ЕС наля преди години милиарди за конкурент на търсачката на Гугъл. Какво се получи, безобразно крадене на пари. В крайна сметка, сайта не само не стана популярен, но не знам дали сега действа, дори му забравих името. Този проект изглежда като същото нещо организирано от ЕС. Това е възможно като проект, но ще го направят частни корпорации, като "Тесла" на Илон Мъск или някой друг гигант.
33
1
 
3
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Айде пак има кандидати са увояване на едни пари. Като търсачката quaero.
32
4
 
3
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 6 години
Аман от терористи..Декодирането на мозъка може д а доведе до ликвидация на съвременната временна човешка цивилизация.Развъждана с цел укрепване на биосфернат а обвивка със Секс и друга дейност.Нагли престъпници прецакват милиони деца с педофилски камери в училища и класни стаи в тоалетни и бани никой не взема мерки..Сега следи щели да търсят от интернет..
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Мозъкат е просто антена, адаптер. А истинският апарт е някъде другъде... мозъкът е всичко - и антена и предавател...
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стив БалмерНе разбрахте ли, че живеете във ВИРТУАЛЕН СВЯТ, а границите са зададени и не могат да бъдат променени по...бъркаш нещата или умишлено манипулираш ?! по-скоро второто.границите не могат да бъдат променяни ... във физическият свят... и са безкрайни във виртуалният, защото там може да си мислиш да си саздаваш в тиквата каквото поискаш , при това - безкрайно като размер, форма и време...само, че ние , масата, живеем във физическия свят, къде разширението и печалбите са крайни!
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шемети. Мозъкат е просто антена, адаптер. А истинският апарт е някъде другъде.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До турчинИзвънземен п***разuт