За пръв път: Безопасно квантово предаване на спътникови данни

Това беше извършено от китайски спътник
10 авг 2017 22:11, Елка Василева
20
За пръв път: Безопасно квантово предаване на спътникови данни
Снимка: архив, Reuters

Китайският спътник "Мо Дзъ" за пръв път в историята осъществи успешно предаване на данни на Земята с помощта на квантова криптография - метод, който теоретично погледнато изключва възможността за незаконен достъп до изпратената информация, предаде ТАСС, като цитира китайски медии.

Китайски специалисти отбелязват, че са успели да създадат прецедент за формиране на бъдеща глобална квантова комуникационна мрежа, в която ще е невъзможно да се проникне чрез кибератака.

"В частност ще е възможно да се правят абсолютно безопасни непроследими телефонни обаждания и да се извършва надеждно предаване на банкови данни", заяви членът на Китайската академия на науките Пан Цзянвей, който е взел непосредствено участие в осъществяването на проекта.

Квантовата криптография е базирана върху принципите на поведение на елементарни частици, при които е невъзможно един от параметрите да се промени, без друг да бъде изопачен. Ако електронно съобщение се закодира, като се вземат под внимание тези свойства, всеки незаконен опит да се проследи тази информация ще доведе до изменението й. В резултат нарушителят няма да успее да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще разбере, че е станал обект на атака от злосторници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Kвантовата механика е в два варианта-вълнова и матрична механика.Много сложна наука-дори много физици не я разбират.Най-добрият учебник по квантова механика е на руски език - от Лев Давидивич Ландау.
17
0
 
1
 
! Отговори
кап Карагьозув преди 6 години
То и аз ***/ *** , ама си мисля че са объркани доста понятията в статията. Сигурно е криптиране на някакво много ниско ниво, шото е писал физ параметри. А иначе самите данни,нали са нули/единици предавани през физ среда /вакуум, въздух,кабел, лъч/, или пък самите нули/единици ли са на квантово ниво- Приемам че са предали нещо си и толкоз!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно е предаване на данни с лазер до земята. Нищо не се разбира от статията.
15
2
 
11
 
! Отговори
Забележка преди 6 години
Към авторите на новината, квантово предаване и квантово криптиране са две различни неща. Данните най вероятно са предадени по друга технология но са квантово криптирани. Заглавието е невярно и подвеждащо.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е физиците , не да на ясно на всякъде , защото от новото технологията очевидно е дадена от извънземна раса. Както и изведнъж се появиха първите компютри от нищото, така ще видим и първите квантови такива от нищо то.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НезнайкоДа той понеже Морган Фриймън е един физик....Гледай тези с Нийл де Грас Тайсън. Той поне освен, че е физик, може да мисли, а не просто да чете това, което са му написали сценаристите.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С няколко седмици закъсняхте.....Нищо
11
1
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 3Повярвай, не искам да се изкарам много умен. Просто гледах научнопопулярни филми по темата с водещ Морган Фрийман и четох статии по квантова физика.Разбираемо е да не вярваш. Самите физици още не са наясно с тази материя.Но е факт!!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 3Или пък ти си глупавия? А? Мина ли ти подобна мисъл? Понеже не си довърши коментара, може да не ти е стигнало място, затова изказвам предположение.Не искам да обиждам, искам да ме разбереш правилно.Теоретично имаш право - намесата означава унищожаване на информация.Квантовата телепортация обаче прилича на вуду магия. Няма начин да се намесиш, освен ако не директно в предавателя или приемника. Те нямат физическа връзка!
9
0
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 6Явно не знаеш за какво говориш. Нали?Все едно казваш да се повдигна във въздуха като се хвана за косата и сам се издърпам нагоре - като барон фон Мюнхаузен от блатото! ХИ-ХИ-ХИ ;-) ЯКО!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 5Не бе, "Сиднито" се е телепортирал от Австралия посредством квантова телепортация. Само че руснаците явно са се намесили и сега мозъкът му прилича на качамак...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Ех само ако имаше идея за какво става дума всъщност ама на...
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квантовата ера е на прага ни. Скоро света , ще се качи на ново ниво. САЩ разполагат вечв с квантова технология , която се разработва за масови цели. Всичко там е хиляди пъти по -бързо от сегашните технологии. Уникално е.
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко чудо за 3 дни. Софтуеъра се променя с дни, така и хакерите ще го цапнат, ако имат интерес много бързо. В тая област няма вечни неща. И на майкрософт ще им дойде краят, рано или късно...неминуемо е!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидни, кога се върна, бе? Много бързо прехвърчаш чак от Австралия. Да не си пътувал с новия F-35 насам...
3
7
 
1
 
! Отговори
от СиднейАв$тралия преди 6 години
Със сигурност ще преброят колко са бaлъците кълвящи подобни глупости, за другото не съм сигурен, но поне чувството им за хумор е добро
2
1
 
6
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Ако електронно съобщение се закодира, като се вземат под внимание тези свойства, всеки незаконен опит да се проследи тази информация ще доведе до изменението й. В резултат нарушителят няма да успее да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще разбере, че е станал обект на атака от злосторници."Тоест, ако прихващам всяко съобщение, то никога няма да достигне реално до получателя си, а ще пристигат само сигнали, че е прихванато? Или глупаво е обяснено, или системата е адски ***...
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А биткойна е $3к бройката.Интересно колко ще стане с тази квантова криптография - точно $0.00