Първият междузвезден космически нанокораб изпрати сигнал

Той тежи само 4 грама
Обновена: 15 авг 2017 11:15 | 15 авг 2017 10:55, Елка Василева
21
Първият междузвезден космически нанокораб изпрати сигнал
Снимка: архив, Reuters

Най-малкият космически нанокораб - "Спрайт", изпрати сигнал от околоземна орбита, съобщи Лента.

Нанокорабът беше изстрелян в рамките на подготовката на полет на подобни апарати към съседната ни звездна система Алфа Кентавър. Той тежи само 4 гр.

Създаването му е станало възможно благодарение на развитието на полупроводниковите технологии, обясни Зак Манчестър от Станфордския университет. Повечето функции в такъв апарат изпълняват устройства с една интегрална схема.

"Спрайт" има предшественици, но те са изстреляни в космоса без възможност да се свързват със Земята.

Нанокорабите от следващото поколение ще бъдат още по-малки и ще имат лазерно платно. То ще им позволява да улавят лазерна светлина, излъчвана от Земята. Така ще развиват скорост, равна на 20 процента от скоростта на светлината.

Двойната звезда Алфа Кентавър е на 4,36 светлинни години от Земята. Звездите й Алфа Кентавър А и В по физически характеристики приличат на Слънцето, но са по-стари от него с повече от 1,5 милиарда години.

Руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг обявиха инициативата Breakthrough Starshot - първата мисия с направен от човека апарат към друга звезда. Аналогичен проект има и НАСА - DE-STAR. 

/БТА/


21
Още по темата: Спрайтнанокораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До довършително Обяснен
Како пречи лазера да е в точка на Лагранж Юпитер, Слънце, енергия колкото искаш от слънцето, постоянно местоположение, спрямо Слънчевата система, те улучването не би трябвало да е чак толкова сложно.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега матрьошките като развият нанотехнологиите, светът ще може да изпрати още по-малък апарат.
:D
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До шматка 7

Ако зависеше от тебе, май щяхме още дълго да чакаме някой да се сети и да комбинира съчетаването на жироскоп с електромеханични устройства с няколко степени на свобода и някое задвижване за разкош...
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 10

До колкото четох оригиналната статия лазерния лъч не е постоянен ае на импулси. По същия начин се приемат и изпращат сигнали до спътниците, международната космическа станция и всички останали сонди из Слънчевата система.

А относно как ще го държат на прицел не мога да разбера кое не ти е ясно. Координатите са известни останлото е математика и регулиране на уредите...
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е космически ***. С батерия от часовник Сейко, слънчева батерия от калкулатор и огледално парашутче за светлина.
10
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Може да не сме академици, ама обясни как от въртящата се Земя ще изпратиш лазерен лъч до това чудо, за да го захранва постоянно.
Ето например си се качил на въртележка и постоянно държиш на прицел мишена. Как ще го направиш?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класика :) щом не разбирате нещо значи е пълна глупост :))) логиката на Ганьо.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А руския МАЯК издаде багажа горкия... ама не пишат нещо за него :))
7
13
 
4
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 5
Абе разбирко тези спътници и телескопи имат по 20м антени за приемане и предаване на информация.Небето се въртяло.Върти ти се главата.Повечето спътници са на геостационарна орбита.Тези изпратили една прашинка която ни приема ни предава.Ще лети нанякъде си без да донесе познание за да си струва парите.Щяло(нещото)да лети към Алфа Кентавър и как ще разберат къде е....
Едни хора взеха едни пари!
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората с големи идеи, винаги увличат спонсори с пари, за" безумни" проекти с "неясни "цели. Иначе щяхме да стоим по дърветата и да чакаме . Лошото е че всяка идея е свързана с текущото състояние на познанието. Някой са по, други по-по, и някой по-по-най, че даже и не ги разбираме!
5
2
 
8
 
! Отговори
До 3 и 4 преди 1 година
А нещо за спътници в околоземна орбита? И разните му телескопи, дето заснемат звездите по сектори? Те завалиите как ли го правят, като и небето се върти...
4
7
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 3

И на тях не им е ясно .Пълна глупост.
3
6
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
На мен не ми е ясно как ще се захранва с лазврни лъчи за ускорението му. След като знаем че Земята се върти с ъглова скорост от 50км/сек. Как ще е възможно да се поддържа права линия на лазера до спътника.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво,много добра идея. Не зная само как това парченце си комуникира със Земята от милиарди км. разстояние. Но определено има хляб в идеята, много по лесно е да преместиш нещо с маса 4гр отколкото голям,тежък и енергоненаситен кораб.
1
0
 
26
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 1 година
Бре, това ше вземе да се уплете у вълната на Чубака!