Ракитово разкри: Пещерата на бисерите!

Учените пазят в тайна засега местонахождението й
16 авг 2017 10:00,
8
Ракитово разкри: Пещерата на бисерите!
Снимка: "Монитор"

Уникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални образувания с бисери от минерали, откриха спелеолозите край Ракитово.

Пещерата разкрива невиждани до този момент красоти, убедени са тези, които са я видели, но засега пазят в тайна нейното местонахождение, за да я предпазят от недобросъвестна човешка намеса.

На пещерата преди време се натъкнали геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов, разказва пред "Монитор" Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество.

Организацията предвижда пещерата да бъде използвана от учените за подземна лаборатория и да се правят научни изследвания. А дотогава тук работят специалисти от музея "Земята и хората“, но ще бъдат поканени и чужди специалисти, които да изследват водите и вторичните образувания.

Когато тръгнали да проучват този район от Родопите родните спелеолози се натъкнали на малък отвор, който бил едва забележим между шубраците. Те решават да проверят какво се крие зад него и останали удивени. След като влизат навътре в изкуствено прокопаната галерия, пред тях се разкрива зашеметяваща гледка. Те виждат пътека от пещерни бисери, а стените и таваните са покрити със снежнобели образувания. Забележителното е, че само за 50 години те са нараснали до такава степен. Обикновено се смята, че 1 см се образува за около 100 години.

Според спелеолога именно това превръща мястото в истинска лаборатория за изследователите.

Районът на Западните Родопи над Ракитово е особено интересен откъм наличието на пещери, допълва и Ваньо Гьорев, един от основателите на Българското пещерно дружество и член на Управителния съвет на неправителствената организация. До момента в ракитовско има проучени над 15 пещери, като безспорно най-интересна си остава "Лепеница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Ко? Не! преди 6 години
"образувания с бисери от минерали" ?!?! Тази фраза окончателно ме пречупи. Загубих всякаква вяра в еволюцията. Бисерните миди - също.
5
0
 
19
 
! Отговори
* преди 6 години
Хора, пазете я! Някой интегриран ромБ с кирка ще й е*е май**та за миг.
4
4
 
5
 
! Отговори
д-р Толев преди 6 години
JJIvanov -Geolog , сканирах те с моя лед скенер и според мен имаш имплантиран чип с който те контролират от космоса.За да го премахнеш приемай по една таблетка Рисполукс дневно.
3
7
 
1
 
! Отговори
vnimanie преди 6 години
ДА се демонтират всички лед сканери и високорадиаоктивни бели уж енергоикономични скенери от реакторни отделения навсякъде ..Подават уплашени в Козлодуй..Махайте и камерите >фукушима я взривиха с лед скенери и камери с проникващи лазерни скенери .веднага доклад за всички камери монтирани в фукушима срещу реакторите опасни са и екрани на компютри и монитори стеннi
2
7
 
1
 
! Отговори
JJIvanov -Geolog преди 6 години
Колегите от този виден известен музей да проверят залата в музея за тежко терористична техника вкл камери и лед скенери..Минералите са живи същества които живеят при нас и охраняват огромни региони..Подава изплашена София ..Терористи внедряват все по вредна снимащо сканиращо подслушваща техника с която са увредили важни минерални съобщества..
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много объркана статия , все едно я е писал първолак