След 99 г.: САЩ в очакване на пълното слънчево затъмнение

Първият град, в който ще бъде видимо, е Линкълн Бийч в Орегон
18 авг 2017 21:40, Василия Пейчева
9
След 99 г.: САЩ в очакване на пълното слънчево затъмнение
Снимка: Архив, Reuters

В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години, пълно слънчево затъмнение ще премине над САЩ изцяло, от западното до източното крайбрежие. Затова то предизвиква толкова голям интерес, предаде АФП.

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата и така блокира лъчите й. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от земята изглежда, че двете небесни тела са с еднакъв размер.

Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана.

Сегашното пълно слънчево затъмнение е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век и първото там от 1991 г. Предишното обаче можеше да бъде наблюдавано само от Хавай.

Над континентални щати пълно затъмнение не е имало от 38 години, а и тогава то беше само над северозападната част от страната. Пълно затъмнение, което преминава над цялата държава, е много рядко. Предишният път е било на 8 юни 1918 г.

Друг вид такова явление - пръстеновидно, което преминава от единия до другия бряг, имаше през 1994 г. Тогава обаче Луната беше в най-отдалечената си точка от Земята и закри около 94 процента от слънчевите лъчи.

Освен ако няма облаци, Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където ще се вижда пълното затъмнение от 10,16 ч. местно време (17,16 ч. по Гринуич). Сянката ще премине през 14 щата, като широчината й ще е около 113 км.

Най-дълго пълното слънчево затъмнение ще продължи около Карбъндейл, Илинойс - 2 минути и 40 секунди, съобщи НАСА. Явлението ще приключи в 14,48 ч. местно време (18,48 ч. по Гринуич) над Чарлстън, Южна Каролина.

Извън тази ивица от 113 км, ще има частично слънчево затъмнение от 8,46 ч. местно време (15,46 ч. по Гринуич). То ще започне над тихоокеанското крайбрежие и ще приключи над атлантическото.

Стотици милиони хора ще са в хвърлената от Луната сянка. Около 12 милиона живеят в районите, където ще има пълно слънчево затъмнение. Милиони хора са предвидили пътувания, така че да могат да наблюдават явлението.

Заради вълнението на любителите астрономи, надеждите на учените и рязкото покачване на цената на хотелските стаи, ентусиазмът е голям. Планирани са сватби, празници на открито, експедиции с кану и дори Бони Тейлър ще изпее хита си "Total Eclipse of the Heart", така че да бъде излъчен пряко по време на затъмнението.

Тези, които няма да бъдат в районите на затъмнението, ще могат да го гледат по интернет. НАСА предвижда пряко предаване цял ден на сайта си. То ще бъде излъчено също на екраните на Таймс скуеър в Ню Йорк.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограмотете се много ви моля... Какви планети какви вулкани... Я елате в 21 век.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миленче лекувай се моето момиче...
4
13
 
5
 
! Отговори
Милена преди 3 години
С това слънчево эатъмнение пишат учените, идва и краят на света!!! Митичната планета Х ще се появи на хориэонта каэват, и ще се сблъска ФАТАЛНО със Эемята!!!
3
4
 
6
 
! Отговори
Рашо преди 3 години
До славянин - FUCK OFF!!!
2
10
 
14
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Небето показва недвусмислено какво ги чака задокеанските бандити, всичко ще им се върне!
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще избухне и Йеуоустоун тогава?? Да се готвим ли?