Снежни бури бушуват нощем на Марс

Марсианският сняг обаче няма да става за каране на ски
22 авг 2017 15:00, Елка Василева
17
Снежни бури бушуват нощем на Марс
Снимка: архив, Reuters

Силни снежни бури бушуват през марсианските нощи, което не означава, че бъдещите земни колонизатори ще могат да карат ски на Червената планета, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

Наличието на нощни снежни бури на Марс е установено от Емерик Спига и колегите му от Лабораторията по динамична метеорология в Париж.

Атмосферата на Червената планета е студена и рядка. Въпреки че количеството на водните изпарения в нея е скромно в сравнение с тази на Земята, е възможно да се формират облаци от ледени частици.

През 2008 г. марсоходът "Феникс" на НАСА установи, че въпросните облаци могат да предизвикват снеговалежи. "По това време се допускаше, че ледените частици падат бавно на повърхността под въздействието на собственото им тегло", припомня Спига.

Моделирайки марсианската атмосфера и облаците от лед, специалистът и колегите му са установили, че снеговалежите в действителност се предизвикват от силни ветрове през студените нощи. Ледените снежинки падат за 5 до 10 минути, вместо за 4 или 5 часа, както преди са допускали специалистите. Откритието опровергава поетичната картина за кротко сипещи се снежни "парцали" на повърхността на Марс.

Миниатюрните ледени частици, които падат на Червената планета, по нищо не приличат на "тлъстите" земни снежинки. Количеството сняг, което се отлага на марсианската повърхност, също е доста скромно.

"Бъдещите земни колонизатори на Марс трябва да знаят, че няма да видят обилна снежна покривка на повърхността на планетата, а по-скоро неравномерен леден слой. Марсианският сняг няма да е подходящ за каране на ски или за правене на снежни човеци", казва Емерик Спига. 

/БТА/


17
Още по темата: Марссняг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма ни въздух ни вода как сняг бе? С холивудски компютърни ефекти?
15
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Марс отдавна е македонска провинция .
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Shark

Кажи им Шарки знам, че си много по-запознат с материята и имаш повече данни от колкото НАСА и техните измислени проби.
13
5
 
11
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Аха, нощем казвате са снежните бури. А през деня, сигурно е слънчево, на места с купеста облачност и подходящо за плаж. Боже божееее .....
12
2
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
а на невелика рушка разфедерация?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под подобни статии лъсва истината за родната образователна система...
10
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
ХАХАХАХАХАХА "бъдещи земни колонизатори" ако ви чуят местните, ще има да се учи марсиански на тази планета. Не че е проблем де. Доста прилича на българският.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау. Май единствената информация за слънчевата система имате от този сайт... Трагедия...
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем да стоплим Марс с термоядрено оръжие. Там да се утилизират стари боеприпаси на Великите сили : Велика Северна Корея, Закърпени американски щати, Великопакистан.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изпратим на Марс всички причинители на глобалното затопляне на Земята. Закарваме ги с автомобилите им, със заводите им. За 2-3 години ще вдигнат температурата с 5 градуса и ще стане топло и влажно. Повече вода ще се изпарява и ще вали дъжд. Закарваме синьозелени водорасли за производство на кислород.
6
6
 
2
 
! Отговори
Мъррр преди 1 година
Илон Мъск иска да колонизира Марс. Всичките му "луди" на пръв поглед идеи бавно се реализират. Дали случайно в последно време толкова се говори за Марс?
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
накрая ще се окаже че през всичките тези години са ни лъготили яко!!! Май Марс и обитаема ще излезе накрая а? И атмосфера сигурно си има и още и още...
4
1
 
6
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 година
Няма да карате ски скоро на Марс, не.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нали нямаше водс на Марс? Първо писаха, че има, после отрекоха. Кви снежни бури, кви пет лева?
2
4
 
10
 
! Отговори
Алберто Томба преди 1 година
Чудесно! Въпреки, че не става за ски да изпратим Тома Белев да пази МАРС от строеж на всякакви лифтове :) :) :)
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на НАСА аз, ще почакам родните експерти да се изкажат в коментарите.