НАСА разкрива: Последният ден от живота на Касини

Апаратът изследва Сатурн и "антуража му" от 62 луни от 2004 г.
30 авг 2017 09:23, Елка Василева
27
НАСА разкрива: Последният ден от живота на Касини
Снимка: архив, Reuters

Американското космическо управление разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат Касини, който ще настъпи в средата на септември, предадоха Ройтерс и ДПА.

На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални "гмуркания" между пръстените на Сатурн и неговата повърхност.

Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич. Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета.

Касини изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации.

По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата. Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното. Това навежда на мисълта, че те са "по-млади" от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на Касини.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: насасатурнКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
amfeta преди 6 години
До Стойчо Керевизаiskam i az ot tiq anfetamini bro
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗа чернобил ... Пич, доста неща се промениха, ама у ваше селу, като не фащате ТВ, как да знаеш.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стойчо КеревизаБратле, не знам кво взимаш, ама дай да го пробвам. М ?
22
4
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Малък, но много *** народ...и като маса и като еденици...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаш да кажеш,че планетите са плоски като монети?Забравяш обаче,че планетите се въртят и това се забелязва когато ги наблюдаваш няколко часа,особено ако имаш някакъв ориентир на самата планета.При Юпитер това е "голямото червено петно". Обясни това.
20
5
 
4
 
! Отговори
Стойчо Керевиза преди 6 години
Цитат: "Как ще са плоски планетите като редовно си ги наблюдавам с телескопа от вкъщи.И Юпитер и Сатурн и Марс и Венера са си кръгли."Защото са обърнати към Земята. Тук е центърът на Вселената и всичко сочи към нас. От тази точка е започнало разпръскването на всички обекти и затова са разположени по този начин. Това важи само за по-близките обекти, разбира се (тези в Слънчевата система). Обектите извън нея са си просто холограмни проекции, които дори не е нужно да са 3д, заради разстоянието.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще са плоски планетите като редовно си ги наблюдавам с телескопа от вкъщи.И Юпитер и Сатурн и Марс и Венера са си кръгли.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е ПЛОСКА !!!Космос НЯМА !!!Искам да видя една снимка на Земята - цялата !!!Няма - всички са CGI.
17
1
 
6
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 6 години
Требе да предупредя Чубака тва Касинито да не го удари по тиkвaтa га вземе да пада на Сатурн докато си порка ракийка със сатурнианците!
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези глупости на НАСА са или в студио или на фотошоп само и смао евреите да усвояват милиони откраднати от трудещите се хора! Кога сте виждали евреин да работи???
15
13
 
10
 
! Отговори
Стойчо Керевиза преди 6 години
Момчета, спрете да си губите времето с глупости и несъществуващи неща. Подобна сонда на име Касини НЕ СЪЩЕСТВУВА!!! Също както и много от другите телескопи, спътници и т.н., които ви обясняват, че снимали еди какво си!!! Всичко, което знаем за космоса, е заради благоволението на чуждоземни раси, които комуникират по свое желание с хората и предоставят информация! Вие дори не приемате, че Земята е плоска, а стоите на нея, какво остава за нещо, което уж е на милиони километри от вас!!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До mdaЕстествено, българина е компетенент по всички въпроси. Ако ти трябва специалист по нещо ще го намериш тук.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Поправка, за 78 минути! И не се хващай за детайлите, че и ти грешиш! Става въпрос, че сондата ща предава в реално време спускането. Кога ще се получи сигнала е друг въпрос! Защо не наблегнеш на факта, че вече 13 години тази сонда работи и изследва!!?!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Преводът си е точен - предаването ще е почти в реално време. Приемането ще е с около 81 минути закъснение (не 43, както си го писал) - в момента RTT е 02h42m30s.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Апаратът ще предава почти в реално време данни..." вие хабер си нямате от превод, че това е физически невъзможно. 43 минути трябват на сигнала да стигне оттам до Земята.
10
3
 
10
 
! Отговори
mda преди 6 години
Доста пъти вече ми прави впечатление, че при наличието на такава новина по света интересуващите се от нея изказват мнения които пряко касаят статията и граничат или са си направо научни твърдения. Това важи за коментари под статии както "на запад" така и "на изток". Само тук ми прави впечатление какви неграмотници обичат да коментират такива статии. Направо ми се доревава от нивото ни...
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Същото което в главата ти. Вакум.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите показват много добре както нивото на родното образование така и нивото на писихично болни в страната... балканска трагедия в две части.
7
3
 
19
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Абе да не са пуснали лудницата на свобода? Хора, пийте си хапчетата, моля ви се!
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислици. Няма електронна апаратура която да понесе продължително облъчване с радиация. По време на Чернобилската авария са били правени опити да се почиства с роботи - всичките се разваляли понеже схемите изгаряли. Я познайте какво има в космоса и то в огромни количества.