Глобално затопляне в ход: Каспийско море се изпарява!

Равнището му спада със 7 см от 1996 г. досега
31 авг 2017 14:30, Елка Василева
23
Глобално затопляне в ход: Каспийско море се изпарява!
Снимка: архив, Reuters

Американски учени доказаха, че Каспийско море се изпарява от две десетилетия заради покачващите се температури, свързани с промените в климата, съобщи Сайънс алърт.

Анализът на учените от университета на Тексас в Остин показа, че равнището на Каспийско море спада с почти 7 см годишно от 1996 г. Ако това продължи, то ще падне под най-ниската точка в историята му. Тя беше през 70-те години на миналия век.

По-високите температури на въздуха над Каспийско море, които са се повишили с около 1 градус по Целзий от 1979 г., водят до по-големи изпарения. Най-вероятно причината за тях са промените в климата.

Учените са използвали данни от спътника GRACE и наземни измервания. Те установиха, че ефектът от изпарението е по-голям отколкото въздействието на другите фактори, например водата от вливащите се реки или валежите.

Според сегашните модели при подобен темп на изпарение северната част от Каспийско море, която е най-плитката, ще се обезводни до 75 години. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: равнищеКаспийско море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
бг преди 6 години
Бил съм там през 1975 и още тогава морето се беше отдръпнало на 300 м от старите пясъчните плажове .Морския им курорт Гянджлик беше останал на сухо и далеч от морето.
21
2
 
3
 
! Отговори
do real ak преди 6 години
Пише се "не знам" неграмотни човече.
20
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Къде отиват изпаренията ?
19
5
 
3
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Незнам как е с Каспийско море, ама в Тексас било възникнало езеро. Та тези учени да си гледат "у дома" нещата... или ще кажете изпълняват поръчка по проучване във връзка с Енергийната война, която се води?!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Аралско море замина, поради използването му за напояване. Вероятно и това отива там! За климатичните глупости, работата е ясна. Има пари за усвояване, при това милиарди
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да събират русофилите и вместо да опикават Бузлуджа, да вървят да носят с кофите вода в Каспийско море!
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще излезе с изявление, че колкото повече се изпарява Касписко море толкова по-голяма ще стане Русия. Това ще бъде повод за преизбирането му като президент на най-великата от великите държави
15
1
 
6
 
! Отговори
до №13 преди 6 години
Какви кофи, какви ***? Акъла ти е недоразвит.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4До Юни беше зима ..Сега от 20ти август пак зима стана.нахлупвай си ушaнката и нема се плашиш :)
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А беИли да прехвърлят вода по съществуващия Волго-Донски.Само че бая помпене ще падне.за по едно шише бояришник *** ше я прехвърлат с кофи :)
12
6
 
7
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Според швейцарския учен климатолог Рето Кнути промените на климата в планетарен мащаб ВЕЧЕ са необратими!Според него на населението на планетата ни остават 3-4 години що годе "комфортен" живот, след което климатичните катастрофи и бедствия ще се стоварят върху планетата с цялата си сила и мощ!Доколко може да се вярва на подобни твърдения на поредния учен-апокалиптик не знам, но, факта, че климата се променяня с невероятно бързи темпове е очеВаден!!!!
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво търсят краварските учени в изконната православна територия. Нима братята руснаци нямат свои, които да потвърдят тази новина?Намирисва ми на юдео-масонска провокация!!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКОТО Е ПО-ПЛИТКО, ТОЛКОВА ПО-ЛЕСНО ЩЕ ПОМПЯТ ПЕТРОЛА И ГАЗА.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак си противоречат зелените другари.Всеизвестен факт е, че през 70-те години масово се говори за "глобално" застудяване.Щом се изпарява морето от затоплянето,какво е обяснението за по-ниското му ниво през 70-те(годините на застудяване)?Предполагам сега пак ще се появи,някой който ще обяснява,как всички са безмозъчни,а само те децата на Капитан Планета са мозъчните.Да сте живи и здрави и по-спокойно с прогнозите,че сега сме 2017 г. и отдавна трябваше половината свят да е потънал.
8
4
 
13
 
! Отговори
трът преди 6 години
Изпарява се ама друг път. Всички води са хванати в язовири от има няма 30-40 години. За това ще изчезне.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Без мозъчен тука се говори за средно повишаване на температурата на цялата земя. Не в пустинята Невада . В Невада ако е 50 гр , а тук -20 ...файда няма .
6
3
 
3
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Да копаят канал към Черно море,белким се дигне нивото....Всъщност не към Черно,а към Азовско.Или да прехвърлят вода по съществуващия Волго-Донски.Само че бая помпене ще падне.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради такива като вас вече го наричат Климатични промени понеже малкото ви грабнъчен мозък си мисли, че климата е еднакъв на всякъде и ако тук е зима значи всичко е наред. Ако вземете да отворите нещо друго освен този сайт да се информирате малко за какво реално става дума може и да схванете нещо.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво затопляне не знам. До Юни беше зима ..Сега от 20ти август пак зима стана. Явно и зимата официалната пак ще е от ноември. Това ако е затопляне :))
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дааа, точно заради темепературите ще да е. Не защото обезводняват реките за всякакви нужди. мдаа, повярвахме ви. Това затворено море зависи най-много от количеството вода, което влиза и кой каквото иска да каза, но определено реките не са това, което бяха, заради индустриланото изпозлване на вода. Толкова по въпроса. Вие си борете високите температури и цицайте кинти.