Глобално затопляне в ход: Каспийско море се изпарява!

Равнището му спада със 7 см от 1996 г. досега
31 авг 2017 14:30, Елка Василева
23
Глобално затопляне в ход: Каспийско море се изпарява!
Снимка: архив, Reuters

Американски учени доказаха, че Каспийско море се изпарява от две десетилетия заради покачващите се температури, свързани с промените в климата, съобщи Сайънс алърт.

Анализът на учените от университета на Тексас в Остин показа, че равнището на Каспийско море спада с почти 7 см годишно от 1996 г. Ако това продължи, то ще падне под най-ниската точка в историята му. Тя беше през 70-те години на миналия век.

По-високите температури на въздуха над Каспийско море, които са се повишили с около 1 градус по Целзий от 1979 г., водят до по-големи изпарения. Най-вероятно причината за тях са промените в климата.

Учените са използвали данни от спътника GRACE и наземни измервания. Те установиха, че ефектът от изпарението е по-голям отколкото въздействието на другите фактори, например водата от вливащите се реки или валежите.

Според сегашните модели при подобен темп на изпарение северната част от Каспийско море, която е най-плитката, ще се обезводни до 75 години. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: равнищеКаспийско море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
11
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Ще си копат нефт на сушата.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да не сподели съдбата на Аралско море. Миналият век е имало подобен проблем, когато заливът Карабогазгол е бил заплашен от пресъхване.