В името на нашата планета: Малки промени с големи ефекти!

Иначе до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба
Обновена: 6 сеп 2017 11:51 | 6 сеп 2017 11:45, Камелия Цветанова
26
В името на нашата планета: Малки промени с големи ефекти!
Снимка: Reuters, архив

Всеки човек на планетата произвежда над 1 килограм отпадъци на ден и се очаква тази цифра да нарасне през идните 15 година, според Световната банка.

Загрижени хора, на които им е омръзнало да слушат как правителствата и бизнесът реагират на кризата с боклуците, замърсяващи планетата и подклаждащи климатичните промени, все повече взимат проблема в свои ръце.

По време на "Седмицата на нулеви отпадъци" ето няколко начина да намалите отпечатъка си върху околната среда, препоръчани от Reuters:

- Откажете се от пластмасовите сламки: Само в Съединените щати всеки ден се използват 500 милиона пластмасови сламки, сочат данни на активисти.

Сламките често са твърде малки, за да бъдат рециклирани и са сред най-големите замърсители на плажовете, а могат и да свършат в стомасите на костенурките.Пластмасовите сламки за еднократна употреба обаче могат лесно да бъдат заменени от сламки от неръждаема стомана или стъклени за многократна употреба.

- Носете бутилка за вода и чаша за кафе, които са за многократна употреба: Всяка минута по света се купуват един милиона пластмасови шишета, според данни на "Гардиън".

Нивата на рециклиране са ниски, а активистите твърдят, че при сегашния темп до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Многократното употребяване на бутилка за вода и чаша за кафе може да спести пари - много вериги кафенета като Starbucks предлагат отстъпки на клиентите, които си носят собствена чаша.

- Използвайте пазарска чанта за многократна употреба: Миналата седмица Кения се присъедини към група от над 40 държави, забранили напълно, частично или обложили с данък употребата на найлонови торбички. Сред тях са Китай, Франция, Руанда и Италия.

Много пликчета плуват в океана и задушават костенурки и морски птици, както и пълнят стомасите на делфините и китовете с отпадъци, докато те не умрат от глад.

Много супермаркети вече предлагат алтернативи като "многократни" найлонови торбички, торбички от канаваца и от памучни материи.

- Започнете да компостирате: Когато бъдат изпратени на депото за отпадъци, остатъците от храна отделят метан - газ, който е по-силен от въглеродния диоксид, допринасящ за глобалното затопляне.

Чрез компостирането, което изисква малко кошче с отвор на кухненския плот и може да се извършва в апартаменти, хранителните отпадъци се превръщат в питателна почва. Тя може да се използва за отглеждане на цветя, дървета или храна.

- Преминете на санитарни продукти за многократна употреба: Една жена в менструация ще използва хиляди санитарни изделия през живота си, като мнозинството употребяват дамски превръзки, изработени предимно от найлон, или тампони.

Изследователи са изчислили, че в Северна Америка годишно в депа се изпращат 20 милиарда превръзки, тампони и апликатори. Само че броят на алтернативите нараства и те включват силициеви менструални чашки и превръзки за многократна употреба.

- Спрете цигарите: Угарките са най-често изхвърляният артикул по целия свят и се приемат за токсичен отпадък, вредящ на водоснабдяването и попадащ в хранителната верига. Изгорелите фасове не са биоразградими и са направени от малки парчета пластмаса. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
tony t ////до Весина преди 6 години
24 много добър коментар . И аз ти давам положителен вот . А относно природата тя вече не че не мисли за нас а си го връща ( Харви ,Ирма, 89 Рихтер и.т.н) И това е само зората на началото ???
24
0
 
2
 
! Отговори
Весина преди 6 години
Ами ако хората нямат простата култура да мислят за природата защо природата пък трябва да мисли за тях ??? Тогава ако има това разминаване то наистина е по-добре ако някак си масово хората вземат да изчезнат за да няма замърсители защото ясно на всеки му е по-късно да седи и да мрънка правейки абсолютно нищо за да облагодетелства природата или поне да не й пречи... а аз се чудя дали някой изобщо се замисли че природата без нас може (дори ще й е по-добре) но ние без нея не можем...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни се казва директно, но в тоя ред на мисли от нас се иска да се самоубием масово и ако може да изчезнем безкрайно и то веднага. Иначе планетата ще загине а това ще доведе до нашата гибел окончателно и завинаги. Егати логиката, много съм умен еиии ...
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спринцовките и иглите бяха за многократна употреба. Направиха ги за еднократна, когато се появи спина в края на 80-те. Така че пак да върнем чумата, сифилиса, проказата, едрата шарка, холерата и други екологични предимства.
21
3
 
6
 
! Отговори
ани преди 6 години
До АнонименДа се приеме закон например предаваш 100 кг хартия 50кг стъкло 70 кг пластмаса и др а накрая на годината да се оценява по предадените неща колко данък ще платиш
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага почваме да компостираме в хола на панелката, маце. И чакам да споделиш опит от превръзките за многократна употреба, Ками :))
19
1
 
12
 
! Отговори
редник преди 6 години
До ас " Споко до 10 години ще колонизираме други планети " Само други държави ще колонизират ! На Марс първите хора ( ако стигнат живи ) са обречени на смърт ! Дори и след 50 години да е ! Имаме само една планета и много малко време , което ще пропилеем необратимо !
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще е пълна глупост това с пътешествият в космоса и отиването на друга планета.В космоса има радиация, и там няма какво да те предпазва. Казват, че навремето са опитали да забременят Терешкова в космоса, но не се получило заради радиацията, т.е. пътуването с космически кораб в космоса е вредно. Да не говорим колко време се възтановяват космонавтите след като са били в космоса,защото мускулите там не се натоварват заради безтегловността.Отделно храната,която ядат,водата, която е "рециклирана"
17
0
 
10
 
! Отговори
Пак мечти преди 6 години
До до 9-11няма да има повече от 10 души на Марс бъди сигурен. А дори и да предположим, че стане чудо и закарат примерно 1000, то тези хора ще са изцяло зависими от хората на земята, за храни, лекарства, техника, абе общо взето за 90% от това което ще ползват. Ако хората тук нямат достатъчен бюджет, ще трябва мн. бързо да се прибират или да умрат там. Като гледаш холивудските филми, там мн. лесно стават нещата, НО реалността е друга бира.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно се говори за Запада.Гледах една реклама на хладилник, западна, и там хладилникът е претъпкан, та рекламата на новият хладилник беше, че много по-добре направен и вътре можеш веднага да намериш, това, което търсиш.И си помислих в България тази реклама как би изглеждала? В хладилника ти има няколко кисели млека, няколко яйца, малко сирене, кашкавал, прясно мляко... общо взето това е. Какво толкова да търсиш?
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си имам метална кофа с манивела, компресира ми *** и изхвърлям едно малко спретнато пакетче. Ако и на уличните кофи поставят манивели, няма да е нужно всеки ден да събират ***. Хората нямат културата да смачкват бутилки и кофички и да намаляват обема. Поне 5 пъти може да се намали данък отпадъци!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато полимерните опаковки взеха да изместват стъклото, метала, хартията, каква радост беше, какво улеснение! Сега какво? Ще потвърдите, че човека е единственото "умно" същество на планетата, което все открива и подобрява нещо.
13
0
 
7
 
! Отговори
Един преди 6 години
За 1 кг. го приемам, но не мога да си представя как ще клекна и ще "произведа" 15 кг. отпадъци.
12
2
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Ами няй вероятно ще измрат, но колонийте ще продължат човешкия вид.
11
0
 
9
 
! Отговори
do 10 преди 6 години
А какво ще правят милиардите на земята?Помисли какво ще стане в азия ако не може да си изхранва ?Какво правим ако 1 милиард тръгне да си търси нов дом?
10
7
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
2025 ще им ахора на Марс, до 2035 ще има цяла колкония от стотици хора там.
9
0
 
7
 
! Отговори
Мечти преди 6 години
До асЧовека е мн далече от колонизация на каквото и да е, за съжаление. Трябват много инвестиции, напр. Вместо да се произвеждат бомби, оръжия и прочие, всичко това отиде за космически програми, то след 100г. Може и да сътвори човека 1 малка колония.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 г бактериите ще са резистентни към всички антибиотици и мегаполисите ще се самоунищожат.Ще оцелеят ***.
7
5
 
2
 
! Отговори
ас преди 6 години
Споко до 10 години ще колонизираме други планети
6
1
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
На светот няма по-вредни отпадъци от човешките