Регистрираха поредно силно слънчево изригване

Пикът на активността е бил в 19:06 ч. в неделя
11 сеп 2017 21:21,
9
Регистрираха поредно силно слънчево изригване
Снимка: Архив, Reuters

Поредното силно слънчево изригване с бал X8,2 беше регистрирано в неделя вечерта, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "П. Н. Лебедев" публикува график на слънчевата активност, според който изригването е било от 18:35 ч. до 19:31 ч. в неделя московско време. Пикът на активността е бил в 19:06 ч.

Мощността на изригването е Х8,2, където "Х" означава най-мощно слънчево изригване, а цифрите уточняват неговата интензивност.

На 10 септември са регистрирани общо седем изригвания от клас "С" и по-висок.

Серията от слънчеви изригвания започна на 4 септември. Отначало имаше пет слаби изригвания от клас "М" и мощност 4-5 бала. На 6 септември последва изригване от клас "Х" и мощност 2,2 бала, а след това изключително силно изригване Х9.3. Такова изригване не е регистрирано от 7 септември 2005 г.

То предизвика една от най-силните магнитни бури в историята на наблюденията - от 4-та степен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то секи ден 40 всеки ден изригване не пече студено хихи
7
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Не че нещо, ама много си приличат ))vesti.ru/doc.html?id=2931150
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Говориш така сякаш на вселената и пука за нас :). Ние сме на тази планета от много кратко време и едва ли ще останем много дълго. Вселената не е създадена за нас, има поне 100 начина по които може да ни затрие всеки един момент :)
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ha ha ha bla bla
4
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До1Хехе.Това което пишеш е вярно ама добави че говорим за милиард години че бабите в парка ще откачат от страх
3
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това се дължи на глобалното затопляне, климатичните промени и ураганите напоследък !Толкова силно духa, че стига чак до слънцето :)
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ни е сигурно! Никой не е мерил през средновековието и по-назад във времето до познатата ни история- примерно едни 5-10000год. Предполага се Земята да е на МИЛИАРДИ години. Колко и какви изригвания е имало?-не знаем нищо! Какво ще стане? - не знаем! А има и друго- *** не се интересува, той знае Путин, Тръмп, Ким, 300гр ракия+салатката....ааа забравих заплатите, пенсиите, че и от икономика разбира......
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слънцето като всяка друга звезда има такива стадии на изригване. Лошото е че много зачестиха и то в огромен диапазон. Нещо не е наред в звездата ни! Тази слънчева активност не е на добре. Дано само не започне да се уголемява че това ще предизвика умирането му. Всички вярвам знаете какво ще означава краят на една звезда. Това ще означава краят на всички близки планети около слънцето включително и земята!