"Касини" днес ще се разпадне в атмосферата на Сатурн

Космическият апарат остана почти без гориво
15 сеп 2017 09:53, Елка Василева
11
"Касини" днес ще се разпадне в атмосферата на Сатурн
Снимка: архив, Reuters

Космическият апарат "Касини", който изследва системата на Сатурн от 2004 година, днес ще се разпадне в атмосферата на планетата, след като остана почти без гориво, съобщиха световните информационни агенции.

"Касини" прелетя на по-малко от 120 000 км от гигантската луна Титан в понеделник. Това промени траекторията на апарата достатъчно, за да се насочи необратимо за сблъсък със Сатурн.

Компонентите на апарата ще се стопят и ще се разпръснат сред газовете на планетата. Така няма да бъде замърсена системата на Сатурн, и по-специално луните Енцелад и Титан, където може да има живот.

През последните три часа преди "удара" най-новите събрани данни ще бъдат предадени пряко към Земята. Сигналът ще спре около 11,55 ч. по Гринуич (14,55 ч. българско време).

След като сондата навлезе в атмосферата на Сатурн, контакт с нея ще има за много кратко време - вероятно няколко десети от секундата. Последните данни ще бъдат получени от мрежата антени на НАСА за далечния космос в Канбера, Австралия.

"Касини" изследва Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации.

От изстрелването през 1997 г. "Касини" е изминал 7,9 милиарда километра. Апаратът откри 6 луни, направи 453 000 снимки, изпълни 2,5 милиона команди, събра 635 гигабайта научни данни.

Мисията, която първоначално се наричаше "Касини-Хюйгенс", е съвместна - с участието на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: сатурнКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Не се занимавайте с преди 6 години
Защо ни занимават с глупости. Я по-добре да информират света за наклона на ... на Митьо очите. Става ли му, не ли, кашля ли, въобще важните новини дет се вика.
8
8
 
4
 
! Отговори
АстронаФФТ преди 6 години
Космос няма !!!Поредните лъжи за сонди и големи постижения.Земята е плоска !!!
7
4
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
До АнонименПич, след толкова години в Космоса, слънчева радиация и доста високи/ниски температури едва ли е оцеляла каквато и да е бактерия, дории да е имало по/в Касини.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом ги е страх да замърсяват със сателити които са седели там десетилетия че и сонди са качали, какви надежди има за човешко присъствие в космоса? Това си е идеологично самоубийство на науката и причини/извинения нищо да не се прави.
5
3
 
11
 
! Отговори
Астро Нафта преди 6 години
Вояджър 2 е изтрелян първи през 1977, след това Вояджър 1, но той изпреварва 2-я. И двата апарата отдавна нямат гориво за маневри но се движат, всички прибори са изключени освен този за радиацията, данните се предават от него.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САВояджър беше снабден с голям ядрен реактор, докато Касини има малък такъв. Не могат да го оставят в орбита не защото свърши горивото напълно, а защото на Енцелад може да има условия за живот, и не може да се рискува да се разбие корабът със земни бактерии и ядрено гориво на повърхността.
3
1
 
5
 
! Отговори
ДА ! преди 6 години
Изстреляни са през 1974г.
2
1
 
9
 
! Отговори
ДА ! преди 6 години
На вояджърите и на двата няма гориво , те вече са на края на слънчевата система , като за първия се счита че вече я напуска . . . И все още и двата изпращат информация , изстреляни са през 1074г. !
1
7
 
8
 
! Отговори
СА преди 6 години
Велико постижение е,няма спор,само където на Вояджър горивото не свършва вече 3 десетилетия,а тук свършва!!