4-ма мъже в "марсиански" условия на Земята. Какво се случи?

НАСА изследва психологическите последици от изолацията
18 сеп 2017 11:15, Мария Захариева
36
4-ма мъже в "марсиански" условия на Земята. Какво се случи?
Снимка: Ройтерс

След 8 месеца живот в условия на изолация на отдалечен хавайски вулкан, шестима изследователи, подкрепени от НАСА, напуснаха своя "марсиански" купол и успешно приключиха своята мисия, съобщава Асошиейтед прес.

Екипът, съставен от четирима мъже и две жени, беше поставен под карантина в подножието на най-големия активен вулкан в света Мауна Лоа през месец януари. Всичките им комуникации с външния свят бяха подложени на 20-минутно закъснение. За това време пристигат сигналите от Марс до Земята.

"С удовлетворение можем да кажем, че познанията, които получихме по време на нашия дълъг експеримент, ще бъдат от голяма полза за бъдещото изучаване на Марс и на космическото пространство като цяло", заяви Самюъл Пейлър от екипа, участвал в експеримента.

Главната цел на изследванията бе да се установят психологическите последствия върху астронавтите от продължителна мисия в космоса в условията на изолация. Получените данни ще бъдат от голяма полза при бъдещи пилотирани полети до Червената планета. НАСА се надява да ги осъществи през 30-те години на този век.

Хавайският екип носеше специално създадени сензори, които да установят какви са настроенията и близостта до другите участници в малкия купол с площ от 111 квадратни метра, в който бяха настанени. Устройствата записваха нивото на гласовете им и отчитаха дали участниците се избягват помежду си. Дали са се доближили или са се карали. Екипът разиграваше и игри, чрез които да се установи съвместимостта между участниците и техните нива на стрес.  

(БТА)


36
Още по темата: МарсНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има ли заченали?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марс може да изглежда много атрактивен, заради възможността с настоящите технологии да се стъпи на повърхността му, но в дългосрочен план има сериозен проблем с енергията за евентуално тераформиране и създаване на магнитно поле и атмосфера. Ядрото му е изстинало, следователно има малко тежки и радиоактивни метали, далече е от слънцето, енергията от СП е недостатъчна.
Венера е твърде гореща, но решение на парниковия ефект и на Земята е нужно. Ако я охладим, поне енергия ще има предостатъчно.
27
0
 
5
 
! Отговори
Медо МраС преди 1 година
Четири ракии и съм на Марс.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето се правеха подобни изследвания за дългосрочно оцеляване в ядрен бункер без контакти с околния свят. Пълен биг - брадър.
25
7
 
6
 
! Отговори
хммм преди 1 година
не съм много сигурен но май за по-идиотско изследване досега не бях чел. Пуснали някакви затворени в куплунг на хавайски вулкан за да изпробвали евентуалните марсианските условия. Това е като един приятел който искал да усети какво е да се возиш в ламборджини и за сметка на това си тунинговал супер здраво неговата Тойова Силика и викаше ами "не е кой знае какво" Еми не...не е същото. Подобни изследвания не показват нищо, разликите са огромни просто някой е източил финансиране.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност групата май е от 3-ма мъже и още толкова жени.
23
1
 
5
 
! Отговори
Фройд преди 1 година
4 мъже в заглавието и две жени в текста ?Жените само за комфорт на учените ли бяха колко им платиха?
22
1
 
7
 
! Отговори
Любопитно преди 1 година
Дайте снимки на жените
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой хора тук като са чули "няма атмосфера" и "радиация" не са разбрали нищо друго. Марс има атмосфера. Това, че не можете да дишате в нея е съвсем друга тема. Радиацията на Марс е измервана многократно включително от роуварите им там последните няколко години и нивата не са толкова критични колкото явно си представяте.

Хайде вбъдещете като ще коментирате подобни теми си опреснете знанията които сте придобили кой знай къде в интернет...
20
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Гого преди 1 година
От заглавието разбирам, че четиримата са си вкарали две жени в купола...Иначе, най-гадния проблем е радиацията. И в полет, и на Марс ! Затова, ако сте гледали - решението е намерено, като базата бъде под повърхността, в пещера.
19
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 18

Това за финансовата страна на проблемите е вярно, така е. Сега, когато я няма тази надпревара кой пръв да кацне на Луната, не се заделят толкова пари колкото тогава, по времето на Кенеди. Но не са само финансови проблемите. И да изсипеш една шапка пари, учените от НАСА още си блъскат главите по редица проблеми и с пари и без пари им е много трудно да ги решат. Тогава още при кацането на Луната животът на астронавтите е висял на косъм. А Марс е съвсем друга бира!
18
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 16

Ние никога няма да можем, американците и други народи някой ден може да успеят обаче.
Не отричам че е възможно!
Но само ако се поинтересуваме за повече сведения около програмата Аполо за Луната ще видим, че много от летялите и кацалите на Луната астронавти са имали сериозни здравословни проблеми. Даже снощи имаше документален филм по Science Europe. Неврохирург показваше снимки на мозъците на астронавти - всички са облъчени и по някакъв начин мозъкът им се уврежда.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Корейското грухчо излъга 80 млн СК народ че техен космонавт е стъпил на Слънцето и се е върнал ,па вие тука сте толкова мнителни
16
4
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
Експериментътне следвало да продължи 14 месеца,но поради напреднала бременност на двама от изследователите и липсата на условия за безопастно раждане е приключил на 8мия.за следващия експеримент се набират кандидати с обратни наклонности.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин

Така е! Щом ние не можем значи никой не може! Слава на великия български народ!
14
3
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Е какво ми плякате минусчета бе? Да не би да си мислите, че е толкова лесно да се стигне и да се кацне на Марс? Еми не, никак не е лесно, опитайте вие ако си мислите така!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хмммм на кого да вярвам... на учените от НАСА или на коментиращите в днес бг които са компетентни по всеки един въпрос в тази вселена, че и в другата... много труден избор да...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8

"потенциалните астронавти там ще се превърнат на космически ГМО ако оживеят"

Пич ти дори не знаеш какво е ГМО.
11
0
 
23
 
! Отговори
Балканец убрухан преди 1 година
Аз на НАСА не вервам. Информирам се само от специалистите ни в коментарите! Такъв друг умен народ няма!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като превръщаме Земята в пустиня, правят експеримент дали хората могат да оцелеят в талива условия. Оправданието е, че са се запътили към Марс.