Предсказанието на учените: Шесто голямо измиране на видове!

Математици пресметнаха критичен праг на поглъщане на въглероден газ
25 сеп 2017 18:45, Петя Славова
16
Предсказанието на учените: Шесто голямо измиране на видове!
Снимка: БТА

Математици от Масачузетския технологичен институт определиха критичен праг, свързан с поглъщането на въглероден газ от световния океан. Надхвърлянето на този праг ще доведе до шесто масово измиране на видове на Земята, съобщи Лайф.

Петото масово измиране на видове е било през епохата, свързана с изчезването на динозаврите.
Учените прогнозират, че към 2100 г. в биосферата може да започне необратим процес, свързан с едновременно изчезване на много видове.

Те са анализирали резултатите от няколкостотин изследвания, посветени на измиране на видове и биогеохимичния кръговрат на въглерода от 542 милиона години. След това са отделили онези моменти, при които измирането съвпадало с резки колебания в съотношението между изотопите на въглерод 12 и въглерод 13 в седиментни скали. Въпросните моменти били тълкувани като изхвърляне на големи количества въглероден газ в атмосферата.

Както отбелязват учените, до масово измиране се стигало, когато естественият кръговрат на въглерода не успявал да компенсира подобно изхвърляне.

Учените констатирали, че предизвиканото сега от човешката дейност изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата е много бързо. Те пресметнали какво количество въглероден газ трябва да бъде погълнато от океаните, за да може уязвими към него видове, като например мекотели, чиито раковини биха се разтворили в наситена с въглероден диоксид вода, да започнат да измират.

Оказало се, че за целта е нужно в световния океан да попаднат 310 милиарда тона въглероден диоксид. При сегашните темпове на изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата към 2100 г. в световния океан ще има 500 милиарда тона въглероден диоксид, пише БТА.

Изследването все пак е с някои слаби места. То е базирано върху схващането, че масовото измиране перм-триас е следствие от изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата и океаните. Скорошно проучване обаче показа, че това измиране се дължи на силно глобално застудяване.

Освен това очакванията за измиране след попадането на големи количества въглероден диоксид в океаните са базирани върху прогнозата, че раковините на мекотели ще се разтворят в наситена с него вода. Това обаче не е така - мекотелите успешно се борят с въздействието на въглеродния диоксид, а раковините на редица организми дори растат по-бързо, когато количествата му са големи. Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, ограмотих се относно въглерода, въглеродният газ и въглеродният диоксид......явно е чок опасен мат-риял.....за всичку...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Климатолозите се превърнаха в новите фашисти. Напълно пренебрегват научния подход - никой няма право да оспори нито глобалното затопляне, нито факта, че въглеродния диоксит не е най-големия и най-определящ парников газ, нито това, че човек може и да замърсява, но не може да влияе на климата на Земята. Вместо да преписвате поръчкови статии, що не се разровите да видите кой колко печели от "глобалното затопляне" дето го няма. Също като с фреоните дето унищожаваха озона ама само Дюпон имаше па
9
0
 
3
 
! Отговори
Изгубен в превода преди 1 година
Какво е въглероден газ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам ученките за излязат с голи гърди да спрат това масово ШЕСТО измиране

незнам Слънцето като вземе да умира какви мерки ще вземат учените
7
1
 
3
 
! Отговори
роу преди 1 година
Пак ни заблуждават..ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ЖИВОТА СЕ Е ПОЯВИЛ ПРИ ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС..ТОЙ Е НЕОБХОДИМ НА ОРГАНИЗМА ЗА АЛКАЛИЗАЦИЯ НА КРЪВТА /АКО ДИШАМЕ ЧИСТ КИСЛОРОД ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ ЩЕ ЗАГИНЕМ/..ПРИ ПРОБЛЕМИ Е ДОСТАТЪЧНО ДА АЛКАЛИЗИРАМЕ КРЪВТА ЧРЕЗ ЗАБАВЯНЕ НА ДИШАНЕТО.ЗА АСМА ,БРОНХИТ БОЛКИ /прочетете за метод на Бутейко,,секретен до 1991г.по него са подготвяли съветските космонавти/..ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ВСИЧКИ ВИДОВЕ КОЙТО НЕ СА СЕ АДАПТИРАЛИ С ВИСОКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА КИСЛОРОД МРАТ
6
5
 
4
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Сега наблюдаваме измиране на недъгавите и комунистите. След 20 години започва възхода на България.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то и сега си има доста видове животни които не са се променили особено от времето на динозаврите.Динозаврите са били големи някои от тях са били с размерите на малка сграда или тир с ремарке.Имали са нужда от огромни количества храна.Хищниците са изяли тревопасните след това са започнали да умират от глад.И сега сме свидетели на такива неща например големите акули са изчезващи видове просто защото имат нужда от големи количества храна.И с хората ще стане така.Африка,Индия,Китай-милиарди са.
4
0
 
15
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
Мене малко ме съмнява до 2100-ната година да има толкова много видове на планетата ни!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво, рибите ще пият газирана вода в океана. Все едно кока кола за тях.
2
12
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Абе кажете кога ще измрат комунистите в България бе, другото не ме вълнува!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
Умник преди 1 година
Спокойно, *** ще оцелеят.