Да "докосне" Слънцето – задачата на нов апарат на НАСА

Космичекият уред с големината на автомобил ще тръгне през 2018 г.
27 сеп 2017 20:52,
50

Да "докосне" Слънцето – такава е целта на нов космически апарат на НАСА. Мисията струва на американската космическа агенция милиард и половина долара.

Parker Solar Probe – апарат с големината на автомобил, ще поеме към Слънцето през юли следващата година. Неговата цел е да достигне на разстояние 7 милиона километра от слънчевата повърхност. При екстремни условия - температури от близо 1400 градуса по Целзий, въздействие на свръхзвукови частици и мощна радиация.

"Това ще бъде първият космически апарат, който ще навлезе дълбоко в слънчевата атмосфера. Ще стигнем до слънчевата корона, която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии", коментира Ники Фокс, учен от мисията.

Защо короната – най-външният слой от атмосферата на Слънцето, е по-гореща от неговата повърхност? Това е един от въпросите, които очакват своя отговор. За да го получим, сондата ще бъде оборудвана с различни измервателни уреди. Те ще изпращат всички събрани данни на Земята.

"Положили сме много усилия и време за тестове, за да се уверим, че апаратът ще се държи точно по начина, по който очакваме. Мислим за него по цели дни и нощи, целта ни е да предвидим абсолютно всеки детайл", пък поясни Джим Кинисън, инженер от мисията.

След изстрелването си сондата ще направи седем обиколки на Венера, докато достигне орбита на Слънцето през декември 2024-а година. Очаква се апаратът да се завърти около звездата 24 пъти, доближавайки се все повече с всяка следваща обиколка.

Как върви подготовката на историческата следваща стъпка от изследването на нашата звезда – вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъдето се връщат севернокорейците, американците сега отиват.