Откритие: Седем луни придържат пръстените на Сатурн

Специалистите продължават да спорят за естеството им
18 окт 2017 14:52, Елка Василева
1
Откритие: Седем луни придържат пръстените на Сатурн
Снимка: архив, Reuters

Последните снимки и научни данни от сондата "Касини" помогнаха на специалистите да разберат, че пръстените на Сатурн продължават да съществуват, а не са се разпръснали в космоса, защото на място ги придържат седем луни, съобщи РИА "Новости".

Сондата "Касини" установи, че Сатурн постепенно "изсмуква" водата от пръстените си. Това накара планетолозите да търсят източник, който я подновява. Това вероятно е Енцелад, защото други наблюдения на сондата показаха, че гейзерите на луната постоянно попълват запасите с лед в един от големите външни пръстени на планетата гигант.

Друг проблем е фактът, че материята на пръстените трябва постепенно или да пада на Сатурн, или да "бяга" в открития космос". Анализ на снимки, направени от "Касини", показа, че пръстените е трябвало да изчезнат няколко десетки или стотици милиони години след образуването им. Затова учените започнаха да гадаят каква е причината за тяхното съществуване.

Планетолози на НАСА я изясниха - седем спътника, чиято орбита е близо до пръстените или в тях, ги държат на място. Това са Пан, Атлас, Прометей, Пандора, Янус, Епиметей и Мимас. Тези луни стабилизират двата външни пръстена на планетата А и В, като спират движението на частиците и не им позволяват да се отделят. Това предпазва пръстените от разпадане и съхранява структурата им.

Пръстените на Сатурн са открити от Галилео Галилей през 1616 г. Той обаче ги помислил за три големи спътника. В средата на 17-и век холандецът Кристиан Хюйгенс установява, че това са пръстени, състоящи се от прах и частици лед.

Специалистите още спорят за естеството им. Някои мислят, че са останки от древни протопланети, а други - че са продукт на неотдавнашни катаклизми.

/БТА/
 


1
Още по темата: Сатурнпръстени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Младши преди 1 година
Вие не берете гайле: същото нещо важи и за пръстените на Уран.