Учени откриха пещера на Луната

В нея в бъдеще ще може да се инсталира изследователска база
18 окт 2017 11:19, Елка Василева
32
Учени откриха пещера на Луната
Снимка: архив, Reuters

Японски учени откриха под повърхността на Луната огромна пещера, в която в бъдеще ще може да се инсталира изследователска база, предаде ТАСС. Това бе оповестено от Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА).

Пещерата е дълга 50 метра. Тя бе открита въз основа на данни, изпратени от японския космически апарат "Кагуя".

Пещерата е под кратера Мариус на видимата страна на Луната. "Кагуя" първоначално успял да заснеме входа на пещерата, а след това с помощта на електромагнитно сондиране изследвал подземната й структура.

По мнението на японски експерти тази дълга пещера се е образувала преди около 3,5 милиарда години в резултат на вулканична дейност. Инсталирането на изследователска база там ще позволи да се намали негативното влияние на радиацията върху нея, смятат от ДЖАКСА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: пещералуната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен #2"Как се образува пещера на небесно тяло без вода и вулканична дейност!?"Що за дебилен въпрос?!? На луната е имало и вода и вулканична дейност. Прочети малко преди да пишеш глупости!
3
1
 
44
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Предлагам да изпратим една експедиция нашенски шведи да изследва пещерата. Към 500 - 600 хиляди шведа. Ще им кажем, че има бакър и злато за "бране". Навит съм правителството да изхарчи един годишен държавен бюджет за целта. Ще си възстановим инвестицията за максимум 5 години от реализирани спестявания.
2
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се образува пещера на небесно тяло без вода и вулканична дейност!? Ами просто пещерата е по-вероятно да е вход към камера или галерия, правена от други същества.
1
1
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Ако е на Али баба-тръгвам !