Обсерваторията в Борисовата градина отваря за посетители

Вечер ще могат да се наблюдават звездни обекти с телескоп
19 окт 2017 22:20, Василия Пейчева
4
Обсерваторията в Борисовата градина отваря за посетители
Снимка: Facebook/Катедра Астрономия, СУ

Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина от 20 октомври отваря за посетители в края на всяка седмица - в петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове, съобщиха от висшето училище.

Дневните посещения ще включват кратка интерактивна лекция, запознаване с историческите факти и разглеждане на обсерваторията. Във вечерните часове посетителите ще могат да наблюдават звездни обекти с телескоп при ясно небе.

Цената на дневните посещения за възрастни в обсерваторията ще е 5 лева, а 3 лева ще е посещението за деца над 6 години, за пенсионери и студенти. Вечерните посещения за възрастни ще са 7 лева, а 5 лева - за деца над 6 години, за пенсионери и студенти.

Катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет организира и много събития със свободен вход, сред които са ежеседмичният кръжок по астрономия и вечерите на астрономията.

Кръжокът по астрономия на катедрата "Астрономия" на СУ се организира от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов - първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока сега са от 19.30 часа в зали на Физическия факултет на СУ - с предварително определена тема и лектор.

Акцентът на тези сбирки е върху българския принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и от други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономията и физиката.

Един път в месеца кръжокът се организира от 19.30 часа в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. При ясно време тогава има и възможност за кратки наблюдения с няколко телескопа на планетите, на луната и на по-далечни обекти. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен това си е Парка на свободата.По-добре ми звучи,а и отраснах с това име.
3
0
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Според мен това е една много добра идея! Дано да има посетители, макар, че не варвам много много това да е така!
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, това е Бойко Борисовата градина - там отвреме на време убиват някого с нож, други ги изнасилват, но общото е едно - УБИЕЦЪТ никога не се открива.
Това е основен закон в Тикволандия.
1
16
 
8
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Софиянци кръстили градина на вожда си.:)))