Откриха огромна планета, която орбитира около звезда джудже

Това противоречи на теорията за формиране на планети
1 ное 2017 13:54, Елка Василева
5
Откриха огромна планета, която орбитира около звезда джудже

Астрономи откриха планета с изненадващо огромни размери, която орбитира около звезда джудже, излъчваща слаба светлина, предаде Франс прес.

"Откритието противоречи на широко разпространената теория за формиране на планети. Тя гласи, че около малки звезди е възможно да се формират скалисти планети, но е невъзможно да се натрупа достатъчно материя, за да се формират планети с размерите на Юпитер", се казва в комюнике на Британското кралско астрономическо дружество, публикувано в Лондон.

Новооткритият газов гигант бе наречен планета "чудовище", тъй като размерите му доближават тези на Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система, докато размерите на звездата са два пъти по-малки от слънчевите.

Планетите се формират въз основа на облаци прах и отломки, които постепенно се натрупват около новородена звезда. Планетата "чудовище" е открита от мрежата от 12 телескопа NGTS (Next-Generation Transit Survey), инсталирани в пустинята Атакама в Чили. Въпросната мрежа, дала името си на звездата и кръжащата около нея планета, съответно NGTS 1 и NGTS 1b.

Звездата и планетата са на разстояние 600 светлинни години от Земята в съзвездието Гълъб.

"Откриването на NGTS 1b много ни изненада - заяви съавторът на изследването Даниъл Бейлис от университета в Уорик, Англия. - Толкова масивни планети не би трябвало да съществуват около малки звезди. Радиусът на планетата е около 25 процента от този на звездата. Планетата е много голяма в сравнение със звездата, около която кръжи. За сравнение радиусът на Юпитер е около 10 процента от слънчевия."

Планетата орбитира много близо до своята звезда, на разстояние, което е едва 3 процента от това между Земята и Слънцето, и извършва една пълна обиколка около звездата си за два дни и половина.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: планетазвезда джудже
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
сигурно имат предвид тренера на барца.
4
0
 
5
 
! Отговори
Китаец преди 6 години
Българинът е компетентен по всички въпроси. Чудя се защо ли ги има учените по света? Просто питайте сулю или пулю каквото ви интересува.БЪЛГАРИ ЮНАЦИ.------
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма планета ама сигурно куха и лека, а джуджето може да е малко на плътно и тежко .
2
2
 
18
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Науката е още в пелени. Факт
1
3
 
15
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Астрономите само си мислят, че знаят нещо... Различните клонове на знанието, които наричаме наука, все още са толкова далече от истината(изобилства от теории, отхвърлени недвусмислено впоследствие), че по-скоро минават за псевдонаука!