Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?

Учени разказаха как са били обучавани първите живи същества - "космонавти"
2 ное 2017 19:40, Елка Василева
85
Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?
Снимка: russian7.ru

Руски учени обясниха защо първото животно, което полетя в космоса, беше бездомно куче, а не породист пес – Лайка е била „по-фотогенична“ и освен това е заемала по-малко място от един самец в космическия кораб, съобщи Phys.org.

„Избирахме женски кучета, тъй като не им трябва да вдигат крак за естествените си нужди, благодарение на което им е нужно по-малко жизнено пространство отколкото на мъжко куче. Освен това избирахме бездомни кучета, тъй като те са по-малко капризни и са по-находчиви от породистите кучета“, ракзаза Адиля Котовская, биолог от Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките, която е тренирала Лайка и останалите „космически“ кучета в Съветския съюз.

Първото живо същество, отишло в космоса, не е Юрий Гагарин, а триото негови знаменити предшественици – кучетата Лайка, Белка и Стрелка, изпратени в космоса на 3 ноември 1957 г. и 19 август 1960 г.

Техният полет се превръща в сензация извън СССР и става първата демонстрация, че животно и човек могат да извършват полети в космоса и да се връщат обратно, пише РИА Новости.

Лайка за разлика от Белка и Стрелка нямаше късмет – животът й приключва часове след началото на полета поради грешка на конструкторите и липсата на система за терморегулация в капсулата, в която се намира първото „космическо куче“ на Съветския съюз. Смъртта на Лайка по думите на Котовская се е преживяла тежко от научния екип, подготвял нея и останалите животни за полет в космоса.

Котовская разказа, че е трябвало да разработи специална програма за тренировки на животните, в резултат на която те са се научили да не се страхуват от тесни пространства и да не се опитват да избягат от капсулата, дълга и широка по няколко десетки сантиметра. За целта учените поставили Лайка и другите кучета в сравнително неголяма клетка, чиито размери постепенно били намалявани.

Освен това бъдещите „космически кучета“ са били тренирани в специални центрофуги, имитиращи натоварването при излитането на ракетата, и в специални стаи, в които е били имитирано нивото на шум, характерен за излитащ космически кораб.

Лайка стана първия „космонавт“, спомня си Котовская, не само по физиологични причини, но и защото се отличавала с необичайно спокоен характер, голяма находчивост и интересна външност, направила я толкова запомняща се за публиката.

Данните, получени по време на нейния първи и единствен полет, по думите на биолога, са помогнали на съветските учени да установят и ликвидират всички недостатъци в конструкцията на кораба и след това да изпратят в космоса и да върнат на Земята нейните последователи – Белка и Стрелка, както и стотици космонавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "-"Американците например използваха шимпанзета...... И РУСНАЦИ...ВСЕ ПАК ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е МНОГО ПО ЦЕНЕН ОТ ТОЗИ НА ЖИВОТНИТЕ.
40
1
 
14
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Много просто!Всяка цивилизация, която прави първите крачки в усвояването на космоса използва животни.Американците например използваха шимпанзета.Днес, при съвремените технологи на безпилотно управление, появата на роботиката и изкуствения интелект с които разполагаме, това предизвиква отрицателни емоции у хората, на тогава такива са били възможностите ни.
39
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А първата жена-космонавт е рускиня защото се знае че рускините са най-леките жени на света....
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сложим бездомните кучета на единия край и многодомните депутати на другия край на скалата, мисля, че би хредпочел рискованите космически експерименти да се извършват с противоположния на кучетата край. В крайна сметка трябва да се отнасяме хуманно с животните. Предпочитам рискованите космически експерименти да се извършват с многодомни парламентаристи. Смятам, веганите и дружеството за защита на животните ще се съгласят с мен. А и цялата българска нация де.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе всичките си мислят, че са с университетско образование. А в действителност през цялото време са им подарявали изпитите, щото иначе трябва да закриват специалности. Общак - филосов - нова специалност всред евродемокрацията ни ;)-Нещо като доцент - таксиметров шофьор ;)-С непостижими постижения в областта на навъртане на километри с газова бутилка в багажника... Евроатлантизма легализира некадърността в България. За сметка на това легализира и облекчи условията на работа на корумпетата.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зидаро - демократи с фризьорско - гейски наклонности. Креативни некадърници, които нямат подход дори собствения си живот да сложат в ред. Нагледал съм се на такива.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двигателите на немските Фау са съвсем различни от двигателите на Корольов. Тея глупости с крадените ракети ми омръзнаха. Винаги излизат от някакви крайно некомпетентни същества, които вероятно нямат и елементарно техническо образование. Поне някакви ел монтьори или фаянсаджии да бяха, можеше и да се усетят. Зидаро - мазачи да бяха... А те - бръснаро - кофражисти :)- Най - вероятно са от философския факултет на горнобанския универсиотет за чалгари и нещастници.
34
5
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Хайде и тука троловете изкривяват историята. Ако не бяха руснаците нямаше да има мкс! Отворете Гугъл и я разгледайте. 70% е руска. Да не говорим,че в руската част е пълно с резервни части, че западняците дори резервни части не са си донесли. Обаче голямо впечатление прави тоалетната. Тази в американската част е на средата на помещението. Личи си че е принадена. Руската е отделна кабинка и до преди година две беше ЕДИНСТВЕНАТА тоалетна! Не знам на какво са разчитали западняците, че няма да ***
33
6
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 6 години
Руснаците не са откраднали никакви Фау-2! Те са ги ВЗЕЛИ КАТО ЗАКОНЕН ВОЕНЕН ТРОФЕЙ, ЗАЩОТО СА ПОБЕДИТЕЛИ. Но крадецът по душа казва на това "кражба"! Да,помогнало им е много да тръгнат по-напряко към проблема. Но че разни шайссета са им направили ракетите, sorry! Американците взеха значително повече немски инженери, достатъчно е да споменем фон Браун. Руснаците са имали ракетостроене още 30-те години. Имали са ГИРД, Циолковски, Цандер, Корольов. Ще кажеш: поляк, немец, украинец! И ще сбъркаш!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ксения собачка и писнало да бъде бездомна и искала да стане дворняшка в Кремъл, обаче нямала шанс да стане
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КСЕНИЯ СОБАЧКА СЪЩО ИСКА ДА Е ИЗВЕСТНА НО БЕЗ ЗАСЛУГИТЕ НА БЕЗДОМНОТО КУЧЕ ЛАЙКА
30
6
 
6
 
! Отговори
хахахахаа преди 6 години
Това е нищо, напоследък една бездомна *** се е засилила да става Президент на Русия.
29
11
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Дясната ръка на В. фон Браун - Хелмут Грьоттруп, заедно със около сто инженери от Пенемюнде и 50 образци на V -2, са отведени в СССР където до 1957г. обучават украинеца Королев и компания как се правят космодруми, ракети, и как се изстрелват ''Спутници'', и кучета.
28
15
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
След смъртта на Лайка екипът в Капустин Яр е възкликнал ''scheise''
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩОТО РУСИЯ ДАВА ШАНС ДОРИ НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ДА СТАНАТ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ.
26
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Песничка за депутатитеКак искам да ви пратя със ракетана кучето във космоса... отзад.На някоя планета без кюфтета,където вий да сте електорат.
25
7
 
13
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Глупави изказвания, прости хора, *** народ. До къде ще се стигне, не е ясно.
24
15
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Да така е никаква мисия New Horizons, в превод за СеСеСеРски зелки нови хоризонти, всичко е холивудска заблуда! Истината е че сигнала получен от Плутон е бил на радио Точка изстреляно лично от другаря Ленин от крейцера Аврора.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение на пишещите, след Белка и Стрелка има още две кучета-космонавти.На 1 декемвро 1960 в космоса са изпратени кучетата Пчлка и Мушка, които, обаче загиват при спускането на земята. Така, че Гагаринчо има 5 предшественика-кучета.(За вдигане кръвното на веганите).
22
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До prepare for launchСамо да те допълня, че руснаците кацнаха и на Слънцето, ама през нощта и не можаха да го заснемат, много тъмно било.А МКС другарю зелка е изградена фактически далеч след колапса на империята на глупостта СССР.