Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?

Учени разказаха как са били обучавани първите живи същества - "космонавти"
2 ное 2017 19:40, Елка Василева
85
Защо бездомното куче Лайка първо полетя в Космоса?
Снимка: russian7.ru

Руски учени обясниха защо първото животно, което полетя в космоса, беше бездомно куче, а не породист пес – Лайка е била „по-фотогенична“ и освен това е заемала по-малко място от един самец в космическия кораб, съобщи Phys.org.

„Избирахме женски кучета, тъй като не им трябва да вдигат крак за естествените си нужди, благодарение на което им е нужно по-малко жизнено пространство отколкото на мъжко куче. Освен това избирахме бездомни кучета, тъй като те са по-малко капризни и са по-находчиви от породистите кучета“, ракзаза Адиля Котовская, биолог от Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките, която е тренирала Лайка и останалите „космически“ кучета в Съветския съюз.

Първото живо същество, отишло в космоса, не е Юрий Гагарин, а триото негови знаменити предшественици – кучетата Лайка, Белка и Стрелка, изпратени в космоса на 3 ноември 1957 г. и 19 август 1960 г.

Техният полет се превръща в сензация извън СССР и става първата демонстрация, че животно и човек могат да извършват полети в космоса и да се връщат обратно, пише РИА Новости.

Лайка за разлика от Белка и Стрелка нямаше късмет – животът й приключва часове след началото на полета поради грешка на конструкторите и липсата на система за терморегулация в капсулата, в която се намира първото „космическо куче“ на Съветския съюз. Смъртта на Лайка по думите на Котовская се е преживяла тежко от научния екип, подготвял нея и останалите животни за полет в космоса.

Котовская разказа, че е трябвало да разработи специална програма за тренировки на животните, в резултат на която те са се научили да не се страхуват от тесни пространства и да не се опитват да избягат от капсулата, дълга и широка по няколко десетки сантиметра. За целта учените поставили Лайка и другите кучета в сравнително неголяма клетка, чиито размери постепенно били намалявани.

Освен това бъдещите „космически кучета“ са били тренирани в специални центрофуги, имитиращи натоварването при излитането на ракетата, и в специални стаи, в които е били имитирано нивото на шум, характерен за излитащ космически кораб.

Лайка стана първия „космонавт“, спомня си Котовская, не само по физиологични причини, но и защото се отличавала с необичайно спокоен характер, голяма находчивост и интересна външност, направила я толкова запомняща се за публиката.

Данните, получени по време на нейния първи и единствен полет, по думите на биолога, са помогнали на съветските учени да установят и ликвидират всички недостатъци в конструкцията на кораба и след това да изпратят в космоса и да върнат на Земята нейните последователи – Белка и Стрелка, както и стотици космонавти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.