Може ли да се предвиди трус? Данните – неубедители!

US учени видяха връзка между движението на магмата и трусовете
Обновена: 3 ное 2017 12:17 | 3 ное 2017 12:11,
2

Учени от университета в Колорадо, САЩ установиха, че има връзка между бавните движения на магмата в земното ядро и земетресенията с магнитуд от над 7 по Рихтер през последните години.

Всичко това достигат като информация благодарение на компютъра Cheyenne, който им позволява да предвиждат промени в теченията за години напред.

Българският сеизмолог - зам.-директорът на Геофизичния институт към Българската академия на науките проф. Димчо Солаков заяви пред Bulgaria ON AIR, че това заключение е твърде кратко и неясно.

"Движенията на магмата са твърде бавни, така че периодът, установен от американските учени за такива предвиждания, не е достатъчно убедителен", категоричен бе проф. Солаков.

България е близо до район Вранча, Румъния - окръгът, от който страната ни помни най-страшното си земетресение от 1977 г.

Професорът коментира очакват ли ни бъдещи трусове отново от тази румънска част, като съобщи, че засега Вранча е спокойна, но "това съвсем нищо не значи".

"Там са ставали и ще стават земетресения. Ние не трябва да се плашим от тях, а да се борим да намаляваме евентуалните последствия", обясни експертът.

По думите му най-важните стъпки са три: качественото строителство, подготовката на населението за действия в случай на силно земетресение и - без паника!

"Наблюденията показват, че паниката може да вземе повече жертви, отколкото самият силен трус", заключи проф. Солаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Дан преди 6 години
Неубедителни.., а не "неубедители!"....редактори нямате ли,или и те са пропуснали граматиката?