Финтех компаниите диктуват новите правила във финансите

Предизвикателствата пред традиционната банкова индустрия растат
14 ное 2017 14:30, Екип на Investor.bg
1
Финтех компаниите диктуват новите правила във финансите
снимка: pixabay

 Традиционната банкова индустрия е изправена пред редица предизвикателства. Широко дискутираните са ограничената ликвидност, новите капиталови изисквания и увеличаването на нормативната уредба относно надзора, която касае дейността на кредитните институции.

Развитието на финансовите технологии (финтех) обаче постави още препятствия по пътя на банковия сектор. Това заяви Ронит Гус, ръководител банкови изследвания на Citi, по време на четвъртата годишна среща на Citigroup с медии, която се провежда на 13 и 14 ноември в Лондон.

Според него в момента финансовите институции са изправени пред дилемата да загубят клиенти или да реализират по-малко приходи от таксите, които събират при обслужването им.

Като цяло в световен мащаб инвестициите в този сегмент през 2016 г. възлизат на обща стойност от 24 млрд. долара, но Европа „завладя“ само 2,3 млрд. долара, или под 10%, коментира още Гус. Как обаче това е свързано с банковата индустрия и загубата на клиенти?

По думите му в развиващите се държави натискът е върху маржините, тъй като клиентът има възможност да избира и реално да ползва услуги, за които не плаща нищо. „По този начин се стига до това, че банките печелят много по-малко от такси. В държавите с добра технологизация на кредитните институции, те не са потребителски компании, т.е. не са ориентирани към дребните клиенти и от това губят“, обясни той.

Том Айзък, ръководител корпоративно банкиране на Citigroup за Европа, Близкия изток и Африка, допълни, че борбата за клиенти се задълбочава с навлизането на все повече компании на финтех пазара, които предлагат финансови трансакции безплатно.

„Да, банките губят пари, но по-страшното е, че губят клиенти. Губят връзка с тях. Кредитните институции са фокусирани повече върху бизнес решенията си и сделките, които сключват, но не обръщат достатъчно внимание на услугите, които предоставят на клиентите си на дребно. А именно това е секторът, който процъфтява в момента. Новосъздадени компании работят основно върху продукти за малките потребители, което не ги излага на риск или поне не толкова голям. За разлика от големите кредитни институции в САЩ, които преди кризата даваха заеми на неплатежоспособни клиенти, финтех компаниите предоставят дребни услуги, като например възможността да платиш на Uber чрез мобилния си телефон. Ето защо те добавят всеки ден хиляди нови клиенти“, обясни Айзък. Tой добави, че най-големият бум на подобни компании е в Азия.

„Защо Китай стана толкова голям на финтех пазара? Там се случиха необикновени неща през последните няколко години. Има нова огромна средна класа. Това е комерсиален пазар, който не би могъл да бъде реализиран едно към едно от пазари като Индия или Европа“, посочи Ронит Гус.

По думите му в Европа една от най-силно развитите държави по отношение на финтех е Швеция. Причината е, че там има изключително добре образовано население и страната е с най-високо мобилно и интернет покритие. Освен това в Стокхолм има многобройни стартиращи компании.

Истината е, че като цяло в световен мащаб банковите инвестиции във финтех се увеличават драстично, но все още не може да се преодолее фактът, че заради новите компании банките губят клиенти, посочи още Гус. Според него именно това е едно от най-големите предизвикателства, защото кредитните институции печелят много по-малко пари от такси, тъй като много компании предлагат същите услуги, но безплатно. Банките се фокусират прекалено върху бизнеса и бизнес решенията, но по този начин губят инструментариума, чрез който анализират поведението на клиентите си и нямат база данни, чрез която да оптимизират предлаганите услуги спрямо поведението на клиентите, уточни той.

Целия анализ четете в Investor.bg

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
4
 
! Отговори
Julver преди 10 месеца
Eu bankite palni s pari. Nikoi ne im vzena kraditi. Miliardi eu jilista sa prazni. Nema koi da im plasta iputeki, danak sgradi i taksi bolkuk na kvadraten centimetar postroeni parkove i gardini...europeiskite tsare sa gladni, goli i bosi, na studeno, bez tok, bez voda, bez pinternet, bez telefoni, ostavat i bez narodi...