Астероидът Умуамуа идва от друга слънчева система и...

Откритието дава нови възможности за изследване на други светове
21 ное 2017 19:07, Василия Пейчева
27

Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, предаде Франс прес, позовавайки се на сп. "Нейчър".

Безпрецедентното откритие, потвърдено от астрономи, дава нови възможности на учените да изследват как са се формирали други светове в нашата галактика Млечен път, пише БТА.

Астероидът, наречен Умуамуа от откривателите си, е дълъг 400 метра. Дължината му е около десет пъти по-голяма от широчината му.

Необичайната му форма няма аналог сред около 750-те хиляди астероиди и комети, наблюдавани досега в нашата Слънчева система, в която са се формирали.

Учените са убедени, че въпросният астероид идва от друга слънчева система.

Специалистите отчитат, че подобни астероиди преминават през вътрешността на Слънчевата система около веднъж годишно. Те обаче са трудни за проследяване и досега не са откривани. Възможността да бъдат засечени се предоставя едва наскоро благодарение на новото поколение по-мощни телескопи.

Според астрономите необичайният астероид е странствал сам из галактиката Млечен път в продължение на стотици милиони години, преди да прекоси Слънчевата система и да продължи пътя си.

"Десетилетия наред смятахме, че подобни обекти от други светове се намират в близост до Слънчевата система. Сега за първи път разполагаме с пряко доказателство за съществуването им", казва Томас Цурбухен от НАСА.

Астероидът Умуамуа, чието наименование на хавайски означава пратеник, първоначално беше взет за комета. Той е открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите. Непосредствено след откриването му, с цел да определят характеристиките му, в проследяването на пришълеца се включват и други съоръжения, сред които Много големият телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.

Изследователски екип от хавайския Институт по астрономия установи, че яркостта на астериода се променя до десет пъти, докато той се завърта около себе си на всеки 7,3 часа. Астрономите подчертават, че при никой друг астероид в нашата Слънчева система не е наблюдавана такава промяна на яркостта, нито подобни пропорции между дължина и широчина.

Тези свойства навеждат учените на мисълта, че астероидът представлява плътна скална формация с метални примеси. На червеникавата му повърхност - едно от сходствата му с обекти в Слънчевата система, няма следи от лед или вода.

Няколко наземни телескопа с голяма мощност продължават да следят "странника", докато той бързо се отдалечава от Земята. Астероидът наблюдават и космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицър" на НАСА.

Учените отбелязват, че на 20 ноември обектът се е движил със скорост от 38,3 километра в секунда и се е намирал на около 200 милиона километра от Земята.

След като на 1 ноември прекоси орбитата на Марс, се очаква астероидът да премине в близост край Юпитер през май 2018 г., преди през януари 2019 г. да продължи пътя си отвъд Сатурн и след напускането на Слънчевата система да се отправи към съзвездието Пегас.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Андромедианец преди 3 години
Това е космически кораб.Маскиран е зад естесвени материали за да могат вашите учени да заработят заплатите си.На нас не ни трябват пари защото сме на друг етап от развитието си.Изследваме вселената с така наречените от вас "роботи".Малко преди да напусне вашата соларна система кораба ще изчезне от видимия спектър за земните уреди.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19 - Говори на беге, че тоз демидж, ми иде да те слапна през хейса ...
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да направи сериозен демидж, астероида трябва да е от порядъка на 10км. 400 метров астероид ще направи локален демидж, зависи от скоростта и състава.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае дано другиа път мине по наблизо да светне по главата боко тапака че едвам издържаме вече
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е Рама.Идва чак от Търминус...и отива за ТранторПитайте Хари Селдън
15
2
 
8
 
! Отговори
Трантор преди 3 години
Не лъжете! Всички знаем, че това всъщност е Рама...а рамавните правят всичко по 3 пъти
14
0
 
4
 
! Отговори
Еее преди 3 години
То е ясно ,че тоя стелт не е от наща махала ,само като видиш снимката!........
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живеят всички БеКаПета,по всички Земни кълбета,в другите "слънчеви системи"..
12
0
 
22
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Друга слънчева система няма, има други звездни системи. В другия си живот ще се преродя в журналист - да пиша неграмотно..... и да ми плащат много.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ден такъв астероид ще ни отнесе като бръмбар сламка. Не се знае какъв друг астероид е на път за нашата слънчева система. С него може да нямаме този късмет да мине на 200 милиона км. а директно да ни нацели. Дано не се случва че не разполагаме с никакво противодействие. С тази огромна скорост с която се движат тези скали няма да имаме време да мигнеме.
10
2
 
6
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 3 години
До 12Да, аз съм. И съм си платил за всичко, на когото трябва. Но ще си върна всичко, до стотинка! А ти проблем ли имаш, или само плачеш?!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МaйМyнaтa-10ЯВНО сте само вие!!!!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените били убедени , че идвал от друга галактика!? Абе учените не разбраха ли, че те не могат собствените си жени да разберат, тръгнали космоса да рабират.....
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така.. Среща с Рама.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е щом учЕните са убедени без каквито и да е доказателства убу...На нас ни остаа и ний да се убеждаваме. Въпреки че изобщо не ни е необходимо.
5
5
 
11
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Баце със мощен фалцов удар е отклонил проклетият астероид от пътя на Рамианите.
4
0
 
20
 
! Отговори
това е преди 3 години
ДВЕПМ, безкнижници негpамотни изтрихте коментара без да знаете защо."Среща с Рама" е книга от Артър Кларк, а не социална мрежа или тезиси на бойко борисов или соpос, и за това не сте я чели.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До"БОГАТ И КРАСИВ" ГУЩЕРмисленето не е от силните ти страни
2
2
 
18
 
! Отговори
Слънчевият човек преди 3 години
Пейчева, дефинирайте, моля, Слънчева система, обяснете защо е точно слънчева, и ми кажете колко слънчеви системи има според вас?
1
15
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 3 години
Трябва спешно да качат Путларах Акбар и Ким *** и да отпрашат към друга слънчева система там да се оправят с тях както си знаят