US властите все пак блокираха сделката за Time Warner

Тръмп се бе заканил, че няма да позволи продажбата на CNN
21 ное 2017 12:52, Бойчо Попов
5
US властите все пак блокираха сделката за Time Warner
снимка: Ройтерс

 Американското Министерство на правосъдието блокира сделка за милиарди долари за сливането на медийната компания Time Warner с комуникиационния концерн AT&T, предава Bloomberg.

Късно в понеделник министерството подаде иск срещу предложеното сливане във федерален съд във Вашингтон. „Предложеното придобиване на стойност 108 млрд. долара значително ще намали конкуренцията и в крайна сметка ще доведе до по-високи цени и по-малко иновации за милиони американци", се казва в изявлението на ведомството.

Впоследствие AT&T обяви плановете си да се бори за предложеното придобиване. Според докладите на министерството сделката следва да достигне обем от 108 млрд. долара.

През октомври миналата година AT&T постигна споразумение, с което да поеме медийната група. В групата Time Warner влизат HBO, филмовите студия Warner Bros и новинарският канал CNN. Със сделката AT&T възнамерява да стане по-независима от мобилния бизнес, където по-малките конкуренти като филиала на Deutsche Telekom T-Mobile и Sprint упражняват силен натиск.

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през 2015 г. за 48,5 млрд. долара.

Критиците обвиняват правителството на президента Доналд Тръмп, че с държавната намеса иска да предизвика отделянето на CNN. Тръмп многократно разкритикува канала през последните няколко месеца. Там президентът обикновено се представя в критична светлина.

Министерството на правосъдието оправдава иска си с отрицателни последици за американските потребители. Според него ще се увеличат разходите за кабелни абонати, а силата на иновациите ще се свие. Ведомството също така се опасява, че в случай на сливане съдържанието, създадено от Time Warner, вече няма да може да бъде разпространявано от други доставчици на кабелни мрежи или ще бъдат начислявани огромни такси.

Правителството цитира документи, в които AT&T и нейната дъщерна сателитна компания DirecTV описват традиционния модел за платена телевизия като "дойна крава" и "златна кокошка", което предполага, че клиентите са изложени на риск от увеличение на цените.

В жалбата от 23 страници се казва, че сделката ще забави прехода на индустрията към онлайн видео и други нови модели за разпространение.

Каква е реакцията на кандидат-купувача вижте тук


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сливането на подобни конгломерати не носи нищо добро за потребителя, НИКОГА! Това често се прави с цел да се намалят оперативните разходи и да се увеличат печалбите но ВИНАГИ води до увеличение на цените впоследствие, главно защото алчността на онези зад подобни сделки е безгранична. Иновативностите се изхвърлят през прозореца, а шепа алчни кърлежи се превръщат в мултимилионери/милиардери.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората си пазят конкуренцията, защото само тя гарантира напредък!
Неслучайно Щатите са водещата страна в света!
Трябва да има състезание, конкуренция за да се гарантира напредък, чрез който да се печелят абонати!
Така се получават ниски цени, иновации и разнообразие.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както вчера чух от един анализатор, ако някоя корпорация в Щатите реши да надхвърли определена граница и пращат едни момчета да я вразумят, ако не се вслуша в съвета му пращат данъчните, ако и това не помогне се намесва Президента. Американска мечта и свободна конкуренция...ама друг път. Може ако продаваш чушки на пазаря.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре, да уволнят всички лъжци от снн и да я направят детска телевизия.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ! Тръмп започна да работи !